Nieuwsarchief

Nieuwsarchief vierde kwartaal 2010

Nieuws van en over Harpel.

 

Carbidschieten
HARPEL - Door de mist moest het publiek op het geluid afgaan, maar geknald werd er.
De oudejaarstraditie van het carbidschieten werd ook dit jaar weer in ere gehouden.

Filmpje

Geplaatst: 31-12-2010 om 18:50

Kerst voor de ouderen
HARPEL - Vrijdagmorgen gingen 2 groepen kinderen onder leiding van het personeel, de ouderen in Harpel bezoeken om door samen kerstliederen te zingen, een beetje kerstfeest brengen bij de ouderen, ondanks de slechte wegen gingen zij toch, en zo heeft in menig huiskamer bij de ouderen heldere kinderstemmetjes de kerstliederen laten horen. Helaas was dit na bijna 50 jaar ook de laatste keer, helaas...
Geplaatst: 17-12-2010 om 17:08

Laatste Kerstfeest van de "de Rots"
HARPEL - Donderdag 16 december heeft de Chr Basisschool "de Rots" in Harpel, haar laatste kerstfeest georganiseerd in het Buurthuis. Was vroeger jarenlang het kerstfeest in de school, sinds 1958 werd het geboortefeest van onze Heiland in het buurthuis gehouden. Zo ook donderdagavond, het buurthuis was ondanks het slechte weer, tot de laatste plaats bezet. De kinderen hadden voor deze avond een toneelstukje geleerd, en op een voortreffelijke wijze voor het voetlicht gebracht. Samen met het kerstevangelie en het zingen van de kerstliederen, werd deze laatste kerstfeest van de Chr. basisschool "de Rots" met het zingen van het Ere zij God, rondom de verlichte kerstboom gesloten.
Geplaatst: 17-12-2010 om 15:04

Meerdere ongelukken tengevolge van gladheid
BLEKSLAGE/HARPEL - Op de Blekslageweg hadden ten gevolge van dubbele gladheid dinsdag meerdere ongevallen plaats gevonden. Rond twee uur vonden twee ongevallen vlak na elkaar plaats. Een bestuurder van een Fiat was de controle van de auto kwijt geraakt en tegen de brugreling aangegleden. De brugreling had zich in de auto geboord en had op enkele centimeters na de bestuurder gemist. Ook had de bestuurder van een Ford de controle over de auto verloren en frontaal tegen een boom gegleden. De auto kwam hierna in de andere berm tot stilstand. Bij beide ongevallen bleven de bestuurders ongedeerd en zorgde bergingsbedrijf Keizer voor de afsleep van de auto's. De weg was hier extra glad vanwege de aangevroren mist en gelekte olie vlekken dat op het wegdek lag. De politie had een registratie van de ongevallen gemaakt en de weg tijdelijk afgesloten gehouden. Ook hadden zij de gemeente ingeschakeld om zout te strooien en de olievlekken te behandelen.
's Morgens hadden er zich hier ook twee ongevallen voorgedaan vanwege de gladheid. Hier waren op dezelfde plaats twee auto's van de weg gegleden. Zij konden met beperkte schade hun weg vervolgen. Ook hier had de politie een registratie gemaakt
Bron: 112kanaalstreek
Geplaatst: 07-12-2010 om 18:45

Sinterklaas was op CBS De Rots
HARPEL - Vrijdagmorgen was de Goedheiligman met twee van zijn Pieten te gast op basisschool 'De Rots', zie het filmpje en de foto's

Filmpje

Geplaatst: 03-12-2010 om 14:45

Visie op krimp

VRIESCHELOO/HARPEL - Woensdagavond was er een bijeenkomst, georganiseerd door de Vereniging Groninger Dorpen, in dorpshuis 't Ganzenust in Vriescheloo met vertegenwoordigers van verenigingen voor dorpsbelangen in Oost-Groningen.
Namens Plaatselijk Belang Harpel waren Dick van Onselder en Jacob Nijboer aanwezig.

De presentatie was in handen van Johan van Omme (regiovertegenwoordiger Oost) en Nienke Vellema.
Er wordt veel gesproken over 'krimp'.
Wat zijn de gevolgen van de krimp?
Samenstelling van de bevolking verandert: minder jeugd, meer ouderen. Minder inwoners. Minder huishoudens.
De gevolgen van krimp zijn niet voor alle dorpen hetzelfde, dorpen zonder voorzieningen (scholen, winkels, huisartsen, etc.) blijken er nauwelijks last van te hebben. Doordat er (bijna) niets is, gaat er ook weinig veranderen.

Het programma:
1 De krimpverwachtingen in plaatjes en cijfers
2 De krimpnotitie van Groninger Dorpen
3 Reacties vanuit de zaal
4 Discussie: Wat komt er op ons af en wat kunnen we er zelf aan doen?
5 Presentatie van de folder '20 keer Kop d'r veur', met aanbevelingen van Groninger Dorpen.

De discussie dwaalde vaak van het onderwerp af, daardoor was het verloop wat rommelig.
De conclusie kan zijn; Met beperkte middelen kunnen dorpsbewoners veel zelf oplossen.
'Dorpsbewoners geven geen krimp'
Geplaatst: 02-12-2010 om 13:11

Buurt- en Dorpshuizen overleg
TER APEL/HARPEL - De Vereniging Groninger Dorpen organiseerde maandagavond een bijeenkomst voor alle buurt- en dorpshuizen in de gemeente Vlagtwedde.
In Buurthuis 't Streekje in Ter Apel kwamen bestuurders van acht van de tien buurt- en dorpshuizen in de gemeente Vlagtwedde bijeen, wat wel iets zegt over de betrokkenheid en inzet van de bestuursleden.
Namens Harpel waren Bert Smit en Jacob Nijboer aanwezig.
De problemen waar buurthuisbestuurders tegen aan lopen bleken bijna overal hetzelfde te zijn, het is altijd weer puzzelen om de begroting sluitend te krijgen, iets voor de jeugd organiseren is lastig, die hebben het al zo druk.
Toch was de sfeer heel positief en staken de aanwezigen wat op van de avond.
Geplaatst: 30-11-2010 om 12:09

Alles onder één dak
VLAGTWEDDE - HARPEL - Vrijdagmiddag heeft Wethouder Seine Lok het pand naast de voormalige Rabobank geopend. Voorheen waren hier Radio Westerwolde en de Bibliotheek de gebruikers van dit pand, maar sinds vrijdagmiddag hebben ook de VVV - de Steunstee en de Stichting Rzijn (was voorheen Stichting Welzijn Ouderen) er definitief een plekje gevonden zodat het pand nu vol is. De publiekelijke belangstelling van de verschillende instellingen en overige belangstellenden was heel goed.
Geplaatst: 30-11-2010 om 11:33

Overleg met wethouders
SELLINGEN/HARPEL - Vandaag was er een gesprek van Plaatselijk Belang Harpel met de wethouders Klap en Kuipers over de toekomst van de peuterspeelzaal en het schoolgebouw.
Vanuit de Harpeler gemeenschap kwamen verontruste geluiden, 'wat zal er gebeuren als de basisschool gaat sluiten?'.
Per 1 augustus 2011 wordt het schoolgebouw door de VCPBO Z.O. Groningen aan de gemeente overgedragen.
De peuterspeelzaal kan in het gebouw blijven zolang de stichting Rzijn de peuterspeelzaal in Harpel open zal houden, dit hangt mede af van het aantal peuters en veranderende wetgeving aangaande peuterspeelzalen.
De in een prettige sfeer verlopen besprekingen leverde de toezegging van beide wethouders op dat wanneer er een beslissing wordt genomen over de toekomst van het gebouw er eerst overleg plaats zal vinden met Plaatselijk Belang Harpel.
Geplaatst: 23-11-2010 om 19:08

Opening Bibliotheek - Radio Westerwolde - Rzijn -
Op vrijdag 26 november openen bibliotheek Vlagtwedde, Radio Westerwolde, Rzijn (Steunstee) en VVV Vlagtwedde van 14.00 tot 18.00 uur hun deuren voor alle publiek. Kom een kijkje nemen in het vernieuwde gebouw aan de Dr. P. Rinsemastraat 7 in Vlagtwedde.
Tijdens de feestelijke open dag kunt u rondlopen in alle gedeeltes van het gebouw. De medewerkers van de verschillende instanties zijn aanwezig om allerlei vragen te beantwoorden. En natuurlijk hoort bij zo'n feestelijke dag een traktatie voor jong en oud. De hele dag is er voor de kinderen ook nog een 'ballonnenclown' aanwezig.
Officiële opening
Op donderdag 25 november wordt het vernieuwde gebouw aan de Dr. P. Rinsemastraat 7 officieel geopend door wethouder Seine Lok. Het officiële gedeelte is toegankelijk voor genodigden.

Meer informatie

Voor meer informatie over onze activiteiten kunt u contact opnemen met Yvonne Trenning, medewerker PR & activiteiten bibliotheken gemeenten Stadskanaal en Vlagtwedde (0599-614874)
Geplaatst: 23-11-2010 om 17:04  - Gewijzigd: 23-11-2010 om 19:13

Voetbalclub Vlagtwedde geeft soosjeugd onderdak
VLAGTWEDDE - HARPEL - Vele jaren al wachten de jongeren in het dorp Vlagtwedde tevergeefs op een eigen soos. Maar nu lijkt de droom werkelijkheid te worden. Voetbalclub Westerwolde wil zijn kantine renoveren en uitbreiden en ook ruimte maken voor een jeugdsoos. De clubbestuurders wilden aanvankelijk een volledig nieuwe kantine bouwen maar dat bleek, zo liet voorzitter Jan Hebers weten niet haalbaar. "Dat kostte ons teveel. We hebben gekozen voor een renovatie en uitbreiding met extra ruimte voor een jeugdsoos. We hebben het renovatieplan klaar en praten herover met de gemeente Vlagtwedde."
Bron: Dagbad v/h Noorden
Geplaatst: 23-11-2010 om 10:50

Trouwen op de 11de van de 11de om 11 min over 11
SELLINGEN - HARPEL * Trouwen is bijzonder. Maar trouwen op een bijzondere datum is nog unieker! Hebt u trouwplannen maar nog geen geschikte trouwdatum? Op vrijdag de 11e van de 11e in 2011 is trouwen in de gemeente Vlagtwedde extra bijzonder.
Mocht u op deze datum willen trouwen, dan biedt de gemeente Vlagtwedde u de volgende mogelijkheden om deze dag voor u nog bijzonderder te maken:
* Geef elkaar het ja-woord op 11-11-2011 om 11 seconden na 11.11 uur;
* Kies voor een bruiloft geheel in stijl. U kunt denken aan een thema als Halloween of Carnaval.
* Trouw op locatie. In de gemeente Vlagtwedde kan dat in de Vesting Bourtange, in het Klooster te Ter Apel, het kerkje Opwaarts in Sellingerbeetse, de Herberg in Sellingen en de raadzaal van het gemeentehuis in Sellingen. De locatie kan volledig naar uw wensen worden ingericht.
Belangstelling?
Lijkt het u leuk om op 11-11-2011 in de gemeente Vlagtwedde te trouwen? Stuur dan vóór 1 februari 2011 een brief met motivatie en eventuele ideeën naar Monique Elling-Bouwers, afd. Burgerzaken, Postbus 14, 9550 AA in Sellingen. Wees er snel bij, want er is veel belangstelling voor deze datum.
Bron: Website Gem. Vlagtwedde
Geplaatst: 19-11-2010 om 11:34  - Gewijzigd: 19-11-2010 om 12:20

Trekkertrek niet meer op manifestatieterrein
ONSTWEDDE / HARPEL - Na vijf edities is het voorbij voor de Trekkertrek op het Evenemententerrein in Onstwedde. Stichting Beheer Evenemententerrein Onstwedde deelde eerder deze week aan het bestuur van stichting Trekkertrek Onstwedde-Alteveer mede dat het evenement niet meer mag plaatsvinden op genoemd terrein.
"Het Evenemententerrein zou te zeer te lijden hebben onder de Trekkertrek", zegt bestuurslid Harm Hendrik Speelman van de trekkertrek. "Het terrein is erg nat, dat klopt. Maar het is hier in de regio momenteel overal zeiknat, dat ligt echt niet alleen aan ons. Ik blijf erbij, wij vernielen het terrein niet. We werken na het evenement juist altijd heel hard aan herstel van het terrein."

Bron: Onstwedde online
Geplaatst: 17-11-2010 om 17:15  - Gewijzigd: 18-11-2010 om 10:04

Overleg PB met grondeigenaren
HARPEL - Maandag 8 november was er een vergadering van Plaatselijk Belang met de grondeigenaren over het aflopen van de huurovereenkomsten van het jachtveld.
De voorzitter begon met een inventarisatie van eventuele klachten over de jagers, hieruit bleek dat geen van de aanwezigen klachten heeft, klachten die er waren zijn inmiddels opgelost.
Afgesproken is dat als er klachten zijn deze gemeld worden aan Plaatselijk Belang, waarop deze actie zal ondernemen om dit zo snel mogelijk op te lossen.
Alle aanwezigen zijn er voor door te gaan met de huurders die nu het jachtveld huren, te weten 'de jachtcombinatie Harpel' (Poelman voorheen v.d. Haar) en Stuut, waarbij de verdeling iets wordt aangepast.
De, al jaren niet gewijzigde, vergoeding mag van de grondeigenaren wel eens worden aangepast. De voorzitter zal hierover in overleg gaan met de huurders.
Geplaatst: 09-11-2010 om 18:35

Opening nieuwe keuken buurthuis
HARPEL - Vrijdag 5 november werd de nieuwe keuken in het buurthuis officieel geopend.
Wethouder Hendrik Klap van de gemeente Vlagtwedde stelde de keuken in gebruik door het bereiden van een eenvoudige doch voedzame maaltijd.
Beheerster van het buurthuis Grietje Rakers werd door voorzitter Jan Wubs van de Stichting Buurthuis Harpel verrast met een bloemetje omdat zij ondanks de overlast tijdens de verbouwing de boel toch gewoon draaiende hield.

Filmpje

Geplaatst: 06-11-2010 om 10:51

Dansen met het MBvO
NIEUWE PEKELA / HARPEL - Ruim 200 ouderen hadden vrijdag 5 november gehoor gegeven, aan de uitnodiging van de leidsters van het MBvO in Zuid Oost Groningen, voor een dag samen diverse dansjes uit te voeren, Hiervoor kwamen allen tezamen in de sportzaal van de Spilt in Nieuwe Pekela. 's Morgens om 10 uur werden allen welkom geheten door de leidster van deze dag. Na gezamelijk een kopje koffie te hebben genuttigd, werd de dag met een gezamelijke dans geopend, onderwijl werden nog enkele spelletjes gedaan, en werd de dag om 4 uur gesloten. het was een heel gezellige en mooie dag, die door iedereen gewaardeerd werd.

Dansen met het MBvO foto 1 Dansen met het MBvO foto 2 Dansen met het MBvO foto 3 Dansen met het MBvO foto 4
(Foto's © Abel Tempel)

Geplaatst: 05-11-2010 om 19:17

Jaarvergadering van Plaatselijk Belang Harpel
HARPEL - Op maandag 1 november werd de jaarvergadering van het plaatselijk belang Harpel gehouden. De opkomst van de leden was redelijk, maar door omstandigheden waren de voorzitter en de penningmeester afwezig, zodat de secretaris Dhr. Dick Onselder de leiding van deze vergadering op zich nam. Hij opende de met een kort welkomstwoord de vergadering, hij deelt mee dat de vergadering i.v.b. met klachten betreffende het jachtveld, verschoven was naar deze avond. Daarna werd het huishoudelijk gedeelte afgewerkt, de notulen werden onveranderd goedgekeurd. waarna de penningmeester verslag over de financieële toestand van de vereniging uitbracht, er blijkt een voordelig saldo te zijn, de kascontrole kon wegens tijdgebrek nog niet plaatsvinden, de vergadering gaat ermee akkoord dat dit op een later tijdstip wordt gedaan. Daarna kwam het jachtveld aan de orde, daar de termijn van verhuur was beeindigd, moest het jachtveld opnieuw worden verhuurd, er bleken meedere gegadigden te zijn, besloten wordt om de landeigenaren uit te nodigen om hiervoor tot een besluit te komen.
Bestuursverkiezing: Dhr Jacob Nijboer wordt herbenoemd, de functie van penningmeester blijft nog zolang open tot er een nieuwe penningmeester is gevonden. Hierna wordt het jachtgeld aan de aanwezige rechthebbende uitgereikt.
Bestuurlijke fusie met de Stichting Buurthuis. Voor sommigen gaat dat te ver. Besloten wordt om op zeer korte termijn schriftelijke stemming uit te schrijven, of anders een extra ledenvergadering uit te schrijven, om tot een besluit te komen. Daarna is het punt rondvraag aan de orde, er werd nog een poosje over verschillende onderwerpen gediscusseerd, waarna de voorzitter mededeelt dat de volgende vergadering weer in maart zal worden uitgeschreven. het was ruim elf uur toen de voorzitter met een woord van dank aan de aanwezigen de vergadering sloot.
Geplaatst: 03-11-2010 om 09:45  - Gewijzigd: 9-11-2010 om 12:47

Nieuwe trouwlocaties in gemeente Vlagtwedde
SELLINGEN - HARPEL - De gemeente Vlagtwedde heeft twee nieuwe trouwlocaties. Vanaf 1 januari 2011 kunnen in Herberg Sellingen en het kerkje Opwaarts in Sellingerbeetse bruidsparen elkaar het jawoord geven. Het college van B en W van Vlagtwedde heeft beide panden aangewezen als officiële huwelijkslocatie. De verwachting is dat het aantal huwelijksvoltrekkingen in de gemeente hierdoor zal toenemen. De restaurantzaal van Herberg Sellingen is al meerdere keren gebruikt als trouwlocatie. De zaal wordt hiervoor omgebouwd tot een sfeervolle romantische trouwzaal. Bovendien kunnen er huwelijksfeesten worden gehouden. In het kerkje Opwaarts in Sellingerbeetse is in juni voor het eerst een huwelijk voltrokken.
Met deze twee nieuwe trouwlocaties heeft de gemeente Vlagtwedde nu vijf trouwlocaties.
Bruidsparen konden al kiezen voor het gemeentehuis in Sellingen, het Museum Klooster in Ter Apel en het Kruithuis in Bourtange.
Geplaatst: 29-10-2010 om 18:42

Griezelen in Westerwolde.
ONSTWEDDE - HARPEL - In het kader van de Nacht van de Nacht organiseren IVN Westerwolde en Natuurmonumenten een nachtelijke tocht langs het Ellersinghuizerveld en door het Metbroekbos. Onderweg zijn er vreemde geluiden en wordt verteld over nachtdieren. Zonder lichtvervuiling zou je in Westerwolde 2500 sterren kunnen zien. In werkelijkheid zien we nog maximaal zo'n 1000 sterren. In het westen van Nederland neemt dit af tot 10 sterren. Zaterdag 30 oktober van 21.00 tot 23.00 uur. Vertrek vanaf de parkeerplaats op de hoek Eemboerveldweg en Venneweg in Onstwedde. Kosten 2 euro, leden IVN en kinderen tot 12 jaar gratis.
Bron: 't Pekeltje.
Geplaatst: 28-10-2010 om 16:46

Buurtbus Westerwolde gaat voor het goud.
SELLINGEN - HARPEL - Tussen Sellingen en Stadskanaal rijdt al drie decennia de buurtbus Westerwolde. De grootste beloning voor de vrijwillige chauffeurs is al dat 'volk' dat dagelijks instapt. Maar nu daagt ook een andere trofee: de bus is kandidaat voor de Vrijwilligersprijs van de provincie Groningen.
Dertig jaar geleden werd de buurtbus geboren. In die tijd werd het openbaar vervoer in Westerwolde behoorlijk 'afgeroomd'. Volgens de penningmeester de Hr Overduin, hebben toen een aantal mensen het initiatief genomen, om zelf een een busverbinding tussen Sellingen en Stadskanaal op te zetten. Het busje kwam en ging niet meer weg. En zo dendert het buurtbusje Westerwolde" voort en hopen alle betrokkenen nu op de provinciale prijs. "Het zou prachtig zijn als we zouden winnen" zegt Overduin.
Bron: Dagblad v h Noorden.
Geplaatst: 28-10-2010 om 09:47

Opheffen laatste afslag N366 onduidelijk
STADSKANAAL - HARPEL - Dit jaar werd niet alleen begonnen met het ongelijkvloers maken van de kruising N366 met de van Boekerenweg. het is de bedoeling om ook te beginnen met met het opheffen van de kruising met de even verderop gelegen Onstwedderweg.
Voor het volgend jaar staan vooral de ongelijkvloerse kruisingen op de aansluiting met de Exlöer-weg en de Kruisstraat ter hoogte van Musselkanaal, op het programma. in de jaren erna komen ondermeer de aansluitingen Pekela-Zuid, Adriaan Tripweg in Veendam, AVeBe bij Ter Apelkanaal aan bod. Op al die kruisingen staan maatregelen gepland die de verkeerssituatie moeten verbeteren. Over de meest zuidelijke aansluiting, die met de Westerstraat in Ter Apel, bestaat nog onduidelijkheid. De provincie wil die opheffen, de gemeente Vlagtwedde niet. Beide partijen praten nog. Naast het aanpakken van de kruisingen wordt de N366 ook, gefaseerd, verbreed. Voor dit alles is 40 miljoen euro nodig.
Bron: Dagblad v/h Noorden
Geplaatst: 19-10-2010 om 09:39

Einde van de Rots? onvoorstelbaar!
HARPEL - Onder leiding van de voorzitter van Christelijke Schoolvereniging VPCO, Dhr H Veninga, werd er een informatie avond, voor de ouders en belangstellenden van de Chr. schoolvereniging "de Rots" in Harpel, gehouden. Er was een goede opkomst. De bedoeling was om de aanwezigen te informeren over de problemen die zijn ontstaan, toen bij de laatste teldatum van het aantal leerlingen die per 1 oktober stonden ingeschreven in de school. Helaas moest de Dhr Veninga de trieste mededeling doen, dat "de Rots" per 1 augustus 2011 officieel moet sluiten, wegens te weinig leerlingen, Hoevaak werden de ouders en inwoners van Harpel in het negentigjarig bestaan van de school, met dit feit geconfronteerd, maar altijd weer was er een mogelijkheid om verder te gaan. Helaas was nu het einde van de school definitief. Het is onvoorstelbaar voor de ouders en inwoners van Harpel, en de belanstellenden, dat deze prachtige lokatie straks een andere bestemming moet krijgen. Er werden nog diverse vragen gesteld, maar niemand had een oplossing, helaas.
Geplaatst: 06-10-2010 om 22:26  - Gewijzigd: 6-10-2010 om 22:27

Nieuwsarchiefpagina's

Nieuws uit 2020 Nieuws uit 2019 Nieuws uit 2018
Nieuws uit 2017 Nieuws uit 2016 Nieuws uit 2015 Nieuws uit 2014
Vierde kwart 2013 Derde kwart 2013 Tweede kwart 2013 Eerste kwart 2013
Vierde kwart 2012 Derde kwart 2012 Tweede kwart 2012 Eerste kwart 2012
Vierde kwart 2011 Derde kwart 2011 Tweede kwart 2011 Eerste kwart 2011
Vierde kwart 2010 Derde kwart 2010 Tweede kwart 2010 Eerste kwart 2010
Vierde kwart 2009 Derde kwart 2009 Tweede kwart 2009 Eerste kwart 2009
Vierde kwart 2008 Derde kwart 2008 Tweede kwart 2008 Eerste kwart 2008
Vierde kwart 2007 Derde kwart 2007 Tweede kwart 2007 Eerste kwart 2007
Vierde kwart 2006 Derde kwart 2006 Tweede kwart 2006 Eerste kwart 2006
Vierde kwart 2005 Derde kwart 2005 Tweede kwart 2005 Eerste kwart 2005
Tweede helft 2004 Tweede kwart 2004 Eerste kwart 2004
Vierde kwart 2003 Derde kwart 2003 Tweede kwart 2003 Eerste kwart 2003
Nieuws uit 2002

© Harpel.nl - Sitemap - Disclaimer - Nonix