Nieuwsarchief

Nieuwsarchief derde kwartaal 2010

Nieuws van en over Harpel.

 

Inbraak in bedrijven en woningen
KANAALSTREEK/HARPEL - In de nacht van woensdag op donderdag vonden er diverse diefstallen plaats bij woningen en bedrijven in Kopstukken, Jipsingboertange en Gasselte.
Er zijn onder andere zitmaaiers, grasmaaiers, aanhangwagens en elektronische fietsen gestolen. Bij een woning aan de Kostvlies in Gasselte verschaften de dader(s) zich toegang tot de schuur van de bewoners. Of het in deze gevallen om de zelfde dader(s) gaat is niet bekend. De politie doet nader onderzoek.
Bron 112 Kanaalstreek
Geplaatst: 17-09-2010 om 18:30  - Gewijzigd: 18-09-2010 om 14:30

Drie voertuigen metelkaar in botsing
KOPSTUKKEN/HARPEL - Op de kruising Zandtangerweg met de Kopstukken in Kopstukken vond donderdagmiddag rond één uur een ongeval plaats. Door een voorrangsfout op de kruising kwamen een personenauto en een busje met elkaar in botsing. De personenauto kwam na deze aanrijding weer in aanraking met een tegemoet komende camper. Alle drie de bestuurders en een passagier van de camper bleven ongedeerd. De drie voertuigen raakten beschadigd maar konden hun weg naar de garage vervolgen.
Bron: 112 kanaalstreek
Geplaatst: 16-09-2010 om 17:19

Plastic zak is van de baan
SELLINGEN/HARPEL - De meeste inwoners van Oost-Groningen hoeven het plastic en kunststofafval definitief niet gescheiden in te leveren. Zij kunnen producten die van deze stoffen gemaakt zijn in de grijze container blijven doen. Alleen in Stadskanaal en Bellingwedde is de situatie anders. De Oost Groninger burgers op die in Stadskanaal en Bellingwedde na, hebben hun grijze en groene containers. Het plastic gaat gaat dus in de grijze, en dat afval gaat naar de verwerker Vagron in Groningen. Die scheidt het plastic ter plekke en dat gaat volgens wethouder Herman Kuipers van de gemeente Vlagtwedde prima. 'Den Haag' bepaalde echter dat huishoudens plastic moeten scheiden. Daartoe werd de organisatie Nedvang opgezet. Die moet aan gemeenten de extra kosten die deze voor deze gescheiden inzameling maken, betalen. Er kon gekozen worden voor een plastic zak of een bak om plastic in te deponeren. Vlagtwedde en ook andere Oost-Groninger gemeenten maakten die keuze onlangs niet, omdat de betaling door Nedvang onduidelijk was. Kuipers liet toen ook weten niets te voelen voor zo'n plastic zak, die zouden burgers extra belasten en de risico op zwerfvuil vergroten. Kuipers laat weten dat die duidelijkheid voor de betaling door Nedvang er nu wel is.Wat mooi is, is dat we op de huidige manier door kunnen gaan. de burgers doen hun plastic en kunsstof in de grijze container en in Groningen wordt dat door de Vagron gescheiden. De extra kosten die deze scheiding met zich meebrengt wordt door Nedvang betaald. We mogen dit doen, omdat deze vorm van scheiding goed werkt.Dat ziet het rijk ook. Voor onze burgers verandert er niets. Dat geldt dus ook voor de burgers in de andere oost-Groninger gemeenten. In Stadskanaal is de situatie anders, daar werd begin 2009 gestart met het gescheiden inzamelen van plastic. De huishoudens kunnen deze spullen in een plastic zak en die wordt op bepaalde tijden opgehaald. In Bellingwedde gaat het sinds 1 januari net zo.
Bron: Dagblad v/h Noorden
Geplaatst: 16-09-2010 om 10:21

Hans te Have naar dialectfestival
Hans te HaveHARPEL - Zanger Hans ten Have uit Sellingen (geboren in Harpel) vertegenwoordigt RTV Noord en Groningen op het Buma NL Dialectfestival - dat op zondag 12 september wordt uitgezonden - is om talent uit de regio de kans te geven zich te presenteren.
Het muziekfestival wordt door de gezamelijke regionale omroepen georganiseerd om het belang van het dialect en de streektaal binnen de Nedelandstalige muziek te onderstrepen. Alle regionale omroepen sturen een artiest of band uit hun provincie naar het muziekfestival. Voor Groningen komt dus Hans ten Have & band uit.
Hans ten Have begon zijn carrière op de basisschool in Harpel waar hij mocht zingen in de musicals. Later begon hij zelf liedjes te maken. In het begin schreef hij in het Nederlands, maar besloot toen over te stappen op het Engels. Het duurde niet zo lang voordat hij een bandje oprichtte dat de naam "Da remy Dy" kreeg. maar toen Hans met Groningstalige ideeën aan de slag ging, bleek dat zo goed te bevallen, dat hij besloot met Da remy Dy te stoppen. Hij ging verder met het Groningstalige genre en de band "Krom de Bende" was geboren. Krom de Bende stond bekend om de toegankelijke en humoristische muziek. Volgens kenners maakte authentiteit en Originaliteit KROM de Bende tot een veelzijdige band. Ze schoorden Hits als "Molle" en "Help mie". Ondanks de successen besloot de band in 2009 te stoppen en ging Hans ten Have solo verder. Ondertussen heeft Hans ten Have - volges hem perfecte - begeleidingband gerealiseerd. En nu komen Hans ten Have & band dus uit op Buma NL Dialectfestival. Het Buma NL Dialectfestival vindt op Vrijdag 10 september plaats in de Bosch. Zondag12 september zenden alle regionale omroepen - en dus ook RTV Noord - het muziekfestival uit. het programma begint om 18.00uur en wordt ieder uur herhaald.
Bron: de Weekkrant Groningen.
Geplaatst: 09-09-2010 om 14:04

Verhuizing Steunstee Vlagtwedde
VLAGTWEDDE - HARPEL - Steunstee Vlagtwedde is verhuisd. Vanaf heden kunt u Steunstee Vlagtwedde, samen met de bibliotheek, de VVV en radio Westerwolde vinden op het adres: Dr P Rintsemastraat 7 te Vlagtwedde. De officiele opening vindt plaats op een nader tijdstip. Steunstee is een voorziening waar iedereen, ongeacht leeftijd, terecht kan voor vragen op het gebied van Welzijn, wonen en zorg. Advies, informatie en ondersteunig wordt verder geboden bij vragen op het gebied van de WMO. Iedereen kan een beroep doen op steunstee, op werkdagen wordt spreekuur gehouden van 9.00 tot 11.uur. Steunstee is een ontmoetingsplek , u kunt een van de maandelijkse themaochtenden bezoeken en/of deelnemen aan een activiteit, b.v. het project "Gezamelijk eten". U kunt informatie krijgen over bewegingsactiviteiten en meerdere cursussen. Steunstee is te bereiken aan de Dr. P. Rintsemastraat 7, 9541 AL te Vlagtwedde. Spreekuur is op werkdagen van 9.00 tot 12.00 uur en het telefoonnr is: 0599-312291. Steunstee wordt uitgevoerd door Stichting Rzijn, deze brede welzijnsinstelling is ontstaan uit een fusie van St. Welzijn Vlagtwedde en Stichting kinderopvang Westerwolde. De Steunstees, Welzijn Ouderen en Steunpunt Vrijwilligerswerk maken deel uit van Stichting Rzijn. Deze stichting biedt verder aan Kinderopvang, Buitenschoolse Opvang, Tussenschoolse Opvang, Peuterspeelzaalwerk en Jongerenwerk. Zie de website: www.rzijn.nu
Bron: Westerwolder Lougblad.
Geplaatst: 04-09-2010 om 18:46

De 4daagse volgend jaar eerder
Hebelien, Nonny en AntjeVLAGTWEDDE - HARPEL - De eerste vierdaagse sinds decennia in Vlagtwedde zit erop. Gisteravond liepen de meer dan vierhonderd deelnemers hun laatste kilometers door de straten van het dorp. Een soort eredefilé, na de etappes door de buitengebieden in de drie dagen ervoor. Erna Alting, één van de initiatiefnemers, blikt hardstikke tevreden terug op de eerste editie van de vierdaagse nieuwe stijl. "Volgend jaar is het evenement er opnieuw maar dan eerder. We willen het eind mei organiseren, net voor de meeste vierdaagses in de omringende gemeenten.
Bron: Dagblad v/h Noorden
Geplaatst: 04-09-2010 om 12:08

Hondenzwemmen
SELLINGEN - HARPEL. - In de openluchtbad de Barkhoorn in Sellingen wordt het zwemseizoen zaterdag 4 september afgesloten met het traditionele hondenzwemmen. Hondenbezitters die hun hond eens een extraatje gunnen, kunnen hun hond van 13.30 tot 16.00 uur een duik laten nemen in het zwembad. Het ondiepe bad is hiervoor speciaal geprepareerd; vrij van chloor. Het badpersoneel organiseert dit natte uitstapje als tegemoetkoming aan de viervoeters, die het hele zwemseizoen buiten de hekken van het zwembad hebben moeten wachten, terwijl hun baasje lekker ging zwemmen. De entree is vrij.
Bron: de Kanaalstreek.
Geplaatst: 01-09-2010 om 22:15

VVV verhuist naar nieuw kantoor
VLAGTWEDDE - HARPEL - De VVV in Vlagtwedde heeft sinds kort een nieuw kantoor. Het onderkomen naast de vormalige Rabobank is verlaten. Dat pand is verkocht. De VVV is nu te vinden aan de Dr. P Rintsemastraat. In het pand zitten ook de bibliotheek en de stichting Er Zijn (voorheen Stichting Welzijn). Wie op zoek is naar een dagje uit in Westerwolde, fiets of wandelroute's of Iris-cheques kan bij de VVV Vlagtwedde terecht tussen 10.00 en 12.00 en 14.00 en 16.00 uur
Bron: Dagblad v/h Noorden
Geplaatst: 26-08-2010 om 09:18

Reconstructie verblijf van Arthur Digby Clayton

HARPEL - Enige tijd geleden namen de dochters van Arthur D. Clayton, uit Engeland, contact op met Bettie Jongejan, coördinator van de Stichting Oorlogs- en verzetcentrum Groningen, voor een reconstructie van het verblijf van hun vader Arthur D. Clayton na zijn landing in de buurt van het Metbroekbos, Arthur die als boordschutter van een Lancester bommenwerper op een missie naar Duitsland, boven Harpel werd aangeschoten, door een Duitse jager.

Het vliegtuig werd zodanig beschadigd, dat de bemanning na het lossen van hun bommenlast, op het land van Buurke en Kruize, genoodzaakt waren om te trachten per parachute hun leven te redden, wat wonderwel gelukte, helaas werden zeven van de acht inzittenden gevangen genomen, maar Arthur werd door mensen van het verzet gered uit de handen van de bezetter. (zie het verhaal op de historie van Harpel, op deze site).

Vandaag was de datum dat de kinderen van Arthur de reunie gingen houden. waren zij vanmorgen op het archief in Groningen, samen met de verzetsmensen Eenjes en Pol, en nog enkele famieleden van het verzet van die tijd, door Mej. Jongejan ontvangen en werden zij voorgelicht over zijn verblijf in die vier maanden dat Arthur hier in Groningen verbleef. Daarna was het tijd om naar Vlagtwedde te vertrekken. Om half één kwamen zij samen, met de verzetsmensen uit deze buurt, voor een broodmaaltijd bij Party centrum Rendering in Vlagtwedde. Om vervolgens de verschillende locaties waar Arthur verborgen was gehouden te bezoeken.

Allereerst werd het huis van de familie Bossen, in het Eemboerveld, waar hij die avond aangeklopt had, bezocht, hier verbleef hij een nacht en dag, en werd hij overgebracht naar de schuur van Aike Hesse in Weende, maar hier was het te koud, de schuur was geheel gemoderniseerd, maar men kon zich nog wel een beeld vormen van het verblijf in de schuur.

Daarna werd het huis van Jan van Hoorn, aan de Molenkampweg in Harpel bezocht, hier verbleef Arthur drie dagen. Daarna werd hij door de politieman Folkert Ennik van Sellingen overgebracht naar Nieuwe Pekela, waar hij door het verzet verder werd vervoerd naar Veendam. Daar werd hij tot de bevrijding verborgen gehouden op het gemeentehuis.

Op alle locatie's werd zo goed mogelijk verslag gedaan, zodat de kinderen van Arthur zich een duidelijk beeld kunnen vormen van het verblijf van hun vader in die dagen.

Tot slot werd er een bezoek gebracht aan het gemeentehuis in Veendam, waar allen ontvangen werden door burgemeester Ab Meijerman. Na een rondleiding door het gemeentehuis, alwaar de slaapplaats en de verblijfsruimte werd bezichtigd was de reünie ten einde. De kinderen Clayton, waren zeer voldaan over alles wat zij deze dag, over hun vader gehoord hebben. Het weer en de verschillende eigenaren van de woningen, hebben op bijzondere wijze medegewerkt aan het slagen van deze dag.

Foto's Arthur Clayton Reüni 24 augustus 2010

filmpje Radio Noord 24 augustus 2010

Geplaatst: 24-08-2010 om 23:15

CBS "de Rots" bouwt aan de toekomst
HARPEL - Basisschool de Rots uit Harpel (gemeente Vlagtwedde) timmert de laatste tijd behoorlijk aan de weg. De school heeft het afgelopen jaar hard gewerkt aan nieuwe ontwikkelingen in het onderwijs en is met recht een moderne school te noemen.Tekening De Rots Er is flink geïnvesteerd in nieuwe methodes en het enthousiaste team wordt regelmatig bijgeschoold in de nieuwste ontwikkelingen van het onderwijs. Ook wordt er een goede zorg aan kinderen geboden.
Doordat CBS de Rots ook plaats biedt aan peuterspeelzaal 't Paddestoeltje is er een unieke situatie dat kinderen in de leeftijd van 2 t/m 12 jaar een plaats vinden in 1 en hetzelfde gebouw. De peuters en kleuters werken samen aan het project Spraakmakend dat weer goed aansluit bij het onderwijs van de andere groepen. Zo wordt een doorgaande lijn in het onderwijs gecreëerd. Voordeel van deze kleine school is ook dat er veel aandacht voor elkaar is en veel oog voor zorg.
De Rots biedt verder ook : gratis tussen de middag opvang, goede contacten met buitenschoolse opvang, veel ruimte om te spelen, zwemles voor groep 1 t/m 4, busvervoer voor groep 5 t/m 8 naar de gymzaal in Vlagtwedde en een nieuw en fris ogend gebouw.
Mocht uw kind nu of in de toekomst goed onderwijs nodig hebben en bent u op zoek naar een school is het misschien een idee om aan de Rots te denken. U kunt altijd langskomen voor een gesprek en/of een rondleiding door de school. Er zijn informatiefolders te verkrijgen op school en voor belangstellenden is er een uitgebreide schoolgids. Ook is de folder in te zien en te downloaden op de website (www.cbsderots.nl).
Geplaatst: 24-08-2010 om 21:10

3 gemeenten willen samenwerken
HARPEL - Eèn toekomstplan voor heel Westerwolde. Dat willen de gemeentebestuurders van Vlagtwedde, Bellingwolde en Stadskanaal maken. In het plan moet b.v. komen te staan waar plaats zal zijn voor recreatie, landbouw en industrie. De drie gemeenten hebben ieder afzonderlijk ook hun zogenoemde structuurvisies: plannen waarin staat waar in de komende jaren plek is voor welke activiteit "We hebben nog niet zo lang geleden zo'n visie gemaakt, waar we ondermeer ruimte geven aan meer groen langs de Ruiten" vertelt wethouder Seine Lok van Vlagtwedde. Wat hij nu wil, is één gezamelijke structuurvisie voor alle drie gemeenten. Zodat er één toekomstplan ontstaat waar het zandgebied Westerwolde dat in alle drie gemeenten ligt. Collega-wethouder Jan Bessembinders van Stadskanaal klinkt het als muziek in de oren. "Wij hebben een nieuwe structuurvisie nodig en het is logisch dat we die samen met de buurgemeenten ontwikkelen. Bij het kijken naar de invulling van Westerwolde moeten we grensoverschrijdend werken en niet meer nauw vasthouden aan de grenzen.
Het maken van één structuurvisie past binnen de groeiende samenwerking tussen de drie Westerwoldse gemeenten. Een samenwerking waarbij benadrukt Burgemeester Leontien Klompier van Vlagtwedde, de gemeenteraden heel nauw bij betrokken worden.
Bron: Dagblad van het Noorden.
Geplaatst: 20-08-2010 om 10:06

WK Finale in het Buurthuis
Oranje fans
Oranje fans voor aanvang van de wedstrijd.
HARPEL - Zondagavond was er gelegenheid de finale van het wereldkampioenschap voetbal tussen Nederland en Spanje te zien op een groot scherm in het buurthuis.
Het was heel gezellig, al was de opkomst met circa 30, grotendeels oranje uitgedoste, bezoekers niet zo groot.
Geplaatst: 12-07-2010 om 11:57

Wolfslaagteweg afgesloten voor het verkeer
HARPEL - Voorbijgangers die vandaag de Wolfslaagteweg in het Weenderveld, passeerden vonden de weg ter hoogte van de afslag naar de boerderij afgesloten, dit is enkele jaren geleden ook het geval geweest, oorzaak was toen de enorme hitte, of dit nu ook weer het geval is, staat nergens aangegeven.
Afsluiting Wolfslaagteweg juli 2010 foto 1 Afsluiting Wolfslaagteweg juli 2010 foto 2 Afsluiting Wolfslaagteweg juli 2010 foto 3 Afsluiting Wolfslaagteweg juli 2010 foto 4
(Foto © Greta Sagel).
Geplaatst: 06-07-2010 om 21:56

Nieuwsarchiefpagina's

Nieuws uit 2020 Nieuws uit 2019 Nieuws uit 2018
Nieuws uit 2017 Nieuws uit 2016 Nieuws uit 2015 Nieuws uit 2014
Vierde kwart 2013 Derde kwart 2013 Tweede kwart 2013 Eerste kwart 2013
Vierde kwart 2012 Derde kwart 2012 Tweede kwart 2012 Eerste kwart 2012
Vierde kwart 2011 Derde kwart 2011 Tweede kwart 2011 Eerste kwart 2011
Vierde kwart 2010 Derde kwart 2010 Tweede kwart 2010 Eerste kwart 2010
Vierde kwart 2009 Derde kwart 2009 Tweede kwart 2009 Eerste kwart 2009
Vierde kwart 2008 Derde kwart 2008 Tweede kwart 2008 Eerste kwart 2008
Vierde kwart 2007 Derde kwart 2007 Tweede kwart 2007 Eerste kwart 2007
Vierde kwart 2006 Derde kwart 2006 Tweede kwart 2006 Eerste kwart 2006
Vierde kwart 2005 Derde kwart 2005 Tweede kwart 2005 Eerste kwart 2005
Tweede helft 2004 Tweede kwart 2004 Eerste kwart 2004
Vierde kwart 2003 Derde kwart 2003 Tweede kwart 2003 Eerste kwart 2003
Nieuws uit 2002

© Harpel.nl - Sitemap - Disclaimer - Nonix