Nieuwsarchief

Nieuwsarchief eerste kwartaal 2010

Nieuws van en over Harpel.

 

Feestelijke avond jubileum jachtcombinatie
HARPEL - Vrijdag 19 maart was er een feestelijke avond ter gelegenheid van het jubileum van Albert van der Haar, hij huurde al 40 jaar het jachtveld.
De avond werd geopend door de voorzitter van Plaatselijk Belang Harpel. Nadat de heer van der Haar de felicitaties had ontvangen vertelde hij enkele anekdotes uit de lange tijd dat hij op Harpel en Blekslage heeft gejaagd. Albert van der Haar ontving uit handen van de voorzitter een houtsnede ter herinnering aan dit jubileum.
De aanwezige jagers van de jachtcombinatie kregen de gelegenheid zich aan het publiek voor te stellen, Aalt van den Berg, Gerrit Haas, Jan Willem Jalving en Teun Poelman vertelden kort iets over zichzelf, zodat een ieder nu weet wie er in het veld lopen. Teun Poelman overhandigde van der Haar een beeldje van een ree, zijn favoriete wild.
Hierna gaf de voorzitter de vloer aan Peer uut Hardenberg, hij vermaakte de aanwezigen met zijn conferances, die zeer goed in de smaak vielen.
De avond werd afgesloten met een woord van dank van Albert van der Haar. (JN)

Zie de foto's

Geplaatst: 20-03-2010 om 19:52

Gehuchtborden staan verkeerd
SELLINGEN/HARPEL - Staan alle plaatsnaamborden van de gemeente Vlagtwedde wel op de goede plek? Menig burger weet zeker van niet en heeft bij de gemeente aan de bel getrokken. Wethouder Seine Lok laat een onderzoek uitvoeren. Vlagtwedde heeft zestig dorpjes en gehuchten en de gemeenteraad besloot vorig jaar allen van een plaatsnaambord te voorzien, de meeste borden staan er nu, maar volgens diverse inwoners geven de borden niet altijd goed aan waar een gehucht begint en eindigt. "Bij Plaggenborg en Bakovensmee lijkt dat bijvoorbeeld het geval", zegt ambtenaar Jochem Abbes, "bij het plaatsen is gebruik gemaakt van kadastrale kaarten. Maar bij gehuchten luistert het nauw en dat kun je aan de hand van andere bronnen constateren dat het toch net niet klopt. Bij de meeste borden klopt het overigens wel".
Lok heeft aan de bestuurders van de Vereniging voor Genealogie en Historie Westerwolde de opdracht gegeven de zaak verder uit te zoeken. "Zij hebben de kennis. Die borden zijn een mooie aanwinst en moeten zoveel mogelijk op de juiste plek staan, al zal nooit iedereen het over de preciese plek eens zijn" weet Lok. De vereniging heeft bewoners en oud-bewoners van gehuchten opgeroepen zich te melden. "Door hen wordt een commissie gevormd en die zal door de gemeente gaan en aangeven waar borden een andere plek moeten hebben", zegt Abbes.
Bron: dagblad van het Noorden.
Geplaatst: 16-03-2010 om 11:46  - Gewijzigd: 16-03-2010 om 11:46

Theorie-opfrisavond
Certificaat deelname opfriscursus theorieHARPEL - Stichting Buurthuis Harpel organiseerde in samenwerking met M. Folkers Rijopleidingen uit Onstwedde een opfriscursus om de kennis van de verkeersregels te testen en op een hoger niveau te brengen.
Er deden 23 rijbewijsbezitters mee, waarvan de meeste al jaren geleden hun 'roze papiertje' hadden gehaald.
Dat sindsdien wel het één en ander was veranderd bleek uit het grote aantal dat bij een echt examen zou zijn gezakt.
De situaties die de meeste in de dagelijkse praktijk niet tegenkomen, zoals trams, leverden de meeste fouten op.
Het gemiddelde aantal foute antwoorden op de 60 vragen lag rond de 14, dat zouden er niet meer dan 7 mogen zijn.
De topscorers van deze leerzame avond waren;
Jochem van der Woude met 7 fouten, Kor Jansen met 8 fouten en Geert Smit met 10 fouten, zij kregen uit handen van Bert Smit een aardigheidje uitgereikt.
Voor iedere deelnemer was er een certificaat van deelname. (JN)
Geplaatst: 09-03-2010 om 12:07

Stichting Buurthuis Harpel krijgt subsidie
OranjefondsStichting Buurthuis Harpel ontvangt € 11.180 van het Oranje Fonds voor Toplocatie in Actie.


Harpel, 2 maart 2010. Het Oranje Fonds stimuleert ontmoetingen tussen mensen. Onder de naam 'Toplocaties in actie' benaderde het Fonds bestuurders en gebruikers van dorpshuizen, buurthuizen en andere ontmoetingsruimtes uit het hele land. De vraag was: kom met een idee om van uw ontmoetingsruimte een Toplocatie in Actie te maken. Stichting Buurthuis uit Harpel deed mee en ontvangt € 11.180 van het Oranje Fonds voor een nieuwe keuken

Het Oranje Fonds motiveerde bestuurders om met vaste bezoekers, zoals de zangvereniging, de biljartclub en de jongereninloop, te brainstormen over wensen voor de accommodatie. De gewenste investering moet leiden tot nieuwe activiteiten of nieuwe bezoekers. Alleen ideeën die door de ruime meerderheid van de gebruikers gewenst waren, kwamen in aanmerking als inzending. Uit het hele land kwamen ruim 250 ideeën naar voren. Ook het buurthuis Harpel gaf aan de oproep gehoor. Zij stelden het Oranje Fonds voor om geld beschikbaar te stellen voor een nieuwe en betere keuken.

Wij als buurthuisbestuur zijn hier heel blij mee. De oude keuken voldeed niet meer aan onze eisen. We kunnen de nieuwe keuken inzetten voor verschillende doeleinden, onder meer voor kookworkshops. Ook onze vaste gebruikers, zoals de school, de vrouwenvereniging en plaatselijk belang kunnen profiteren van de nieuwe keuken en de keuken gaan inzetten voor verschillende activiteiten.

Het Oranje Fonds versterkt de samenhang in de buurt en investeert daarom in het kader van Toplocaties in Actie maar liefst € 3 miljoen in nieuwe ideeën en wensen voor accommodaties in het hele land. Sociale cohesie in de buurt is een van de belangrijkste pijlers onder het bestedingsbeleid van het Oranje Fonds.

Oranje Fonds
Het Oranje Fonds is het grootste, nationale fonds op sociaal gebied. Per jaar besteedt het ongeveer 22 miljoen euro aan organisaties die een betrokken samenleving bevorderen in Nederland, op Aruba en de Nederlandse Antillen. Door deze bijdragen ontmoeten mensen elkaar of vinden zij een nieuwe plaats in de samenleving. Het Oranje Fonds wordt o.a. gesteund door de Nationale Postcode Loterij en de Lotto. De Prins van Oranje en Prinses Máxima zijn beschermpaar van het Oranje Fonds.

Geplaatst: 03-03-2010 om 10:44

Jonge vrouw onwel geworden
BARLAGE/HARPEL - Woensdagavond is een automobiliste op de weg van Barlage naar Blekslage, tijdens het rijden onwel geworden. Een haar tegemoet komende automobilist uit Mussel probeerde haar te ontwijken, maar zijn auto werd toch nog geraakt. Hij belandde in de sloot, maar liep hierbij geen letsel op. De man alarmeerde 112, de ambulance arriveerde na korte tijd, het personeel kon na de eerste hulp te hebben verleend de patiente doorsturen naar het ziekenhuis, alwaar zij voor nader onderzoek werd opgenomen.
Geplaatst: 18-02-2010 om 12:03

Feest voor de donateurs en belagstellenden
HARPEL - Het bestuur van de Stichting Buurthuis Harpel had voor haar donateurs en belangstellenden, op vrijdag 29 januari, een feestavond georganiseerd in het Buurthuis.
Helaas was vanwege het slechte weer (sneeuw en gladde wegen) de opkomst niet optimaal te noemen.
De zang en muziek groep "Instruvoca" van Vlagtwedde, bracht een avondvullend programma op de planken, wat zeker zeer geslaagd kan worden genoemd, en met hun vrolijke zang - muziek en toneelspel wisten zij het publiek op gepaste wijze te vermaken. En ook de "kiepkeerl" en de "petreulieman en moeke dr achteran" vielen bij het publiek in goede aarde. Alhoewel de zaal niet geheel gevuld was, hebben de aanwezigen van de zang en muziek en sketchjes genoten, en kan het bestuur op een zeer geslaagde avond terugzien.

Zie de foto's

Geplaatst: 30-01-2010 om 00:07

Blekslagebrug een rotte kies
Blekslagebrug
BLEKSLAGE/HARPEL - De woon Advies Commissie (WAC) in Stadskanaal heeft 30 'rotte plekken' in het buitengebied opgespoord. Ze heeft het rapport met daarin al de rotte plekken gisteren aangeboden aan wethouder Jan Bessembinders. Ze vraagt de gemeente-bestuurders in actie te komen. Eèn van de rotte kiezen, die door de commissie bestaande uit: Jan Kroom - Tjerktje Sandman en Roel Dijkstra waren opgespoord, was de brug aan de Blekslagerbrugweg waarvan de hekken kapot zijn gereden. Volgens de CDA-wethouder verdwijnt dit rapport zeker niet in een of andere kast "We gaan kijken welke maatregelen we kunnen nemen. De brug in Blekslage zullen we zeker aanpakken".
Bron: Dagblad v/h Noorden
Geplaatst: 14-01-2010 om 09:49

"Brief barroso helpt boeren"
WEENDE/HARPEL - De boeren rondom het oerbos Lieftinghsbroek in Weende, nabij Harpel, kunnen veel baat hebben bij de brief van Europese commissievoorzitter Barroso over natura 2000. Dat stelt LTO voorzitter Tammo Beishuizen. Het bos staat op de Europese lijst van Natura 2000 gebieden. Dat betekend dat het een beschermde status heeft en dat bij een strikte toepassing van regels, boeren in de omgeving nauwelijks uit zouden kunnen breiden. Die situatie dreigt ook bij andere Natura 2000-gebieden in het land en daarom vroeg 'Den Haag' een half jaar geleden aan Europa om soepelere regels. "Uit de brief van Barroso blijkt dat in Nederland die versoepeling kan komen", zegt Beishuizen. "Er kan ook rekening worden gehouden met cultuur en economie, dus ook met de boeren rondom het bos."
De LTO-voorman benadrukt dat het besluit om versoepeling uiteindelijk door Den Haag genomen moet worden, "dat moet dit jaar gebeuren, want in 2010 worden de Natura 2000-gebieden definitief aangewezen. Ik hoop ook dat er enkele tientallen worden geschrapt want Nederland heeft 162 gebieden ingediend. Veel te veel. Hilbrand Sinnema, LTO-voorzitter in Groningen, en wethouder Herman Kuipers van Vlagtwedde hopen ook dat de brief van Barroso de boeren rond het bos helpt.
Bron: Dagblad v/h Noorden
Geplaatst: 14-01-2010 om 09:25

De Høksons treffen Goodness Gracious in Full-House
Hoksons
TER APEL/HARPEL - Zaterdag 22 januari is de eerste kwartfinale van de Battle of the Coverbands in café Full-House te Ter Apel. In deze tweede ronde zullen de Høksons tegen Goodness Gracious aantreden. <br>Het belooft een zeer spannende strijd te worden, maar bovenal een ontzettend leuke en gezellige avond vol rock 'n roll! De aftrap zal om 21.30 uur zijn, de beginnende band zal 22 januari bekendgemaakt worden doormiddel van een loting. Wees op tijd want VOL = VOL! Toegang is gratis.
Bij het horen van de naam Høksons gaat bij de meesten het lampje al branden: 'die band speelt veel nummers van Normaal.' Dit klopt als een bus, maar de Høksons zijn in staat meer bekende covers ten tonele te brengen, waaronder krakers van: Jovink, Herman Brood en Status Quo.
Geplaatst: 12-01-2010 om 09:16  - Gewijzigd: 12-01-2010 om 09:18

Aantal inwoners iets teruggelopen
HARPEL/BLEKSLAGE - Waren er 1 januari 2009 in Harpel en Blekslage samen nog 197 inwoners, in het afgelopen jaar 2009 is door natuurlijk verloop van binnenkomst en verhuizing of geboorten en overlijden op 31 december in beide plaatsen samen het aantal inwoners op 192 personen blijven steken, een terugloop van 5 personen, het aantel woningen is gelijk gebleven, één woning is afgebroken en weer herbouwd, en zal binnenkort weer betrokken worden.
Geplaatst: 04-01-2010 om 16:37  - Gewijzigd: 4-01-2010 om 17:55

Nieuwsarchiefpagina's

Nieuws uit 2020 Nieuws uit 2019 Nieuws uit 2018
Nieuws uit 2017 Nieuws uit 2016 Nieuws uit 2015 Nieuws uit 2014
Vierde kwart 2013 Derde kwart 2013 Tweede kwart 2013 Eerste kwart 2013
Vierde kwart 2012 Derde kwart 2012 Tweede kwart 2012 Eerste kwart 2012
Vierde kwart 2011 Derde kwart 2011 Tweede kwart 2011 Eerste kwart 2011
Vierde kwart 2010 Derde kwart 2010 Tweede kwart 2010 Eerste kwart 2010
Vierde kwart 2009 Derde kwart 2009 Tweede kwart 2009 Eerste kwart 2009
Vierde kwart 2008 Derde kwart 2008 Tweede kwart 2008 Eerste kwart 2008
Vierde kwart 2007 Derde kwart 2007 Tweede kwart 2007 Eerste kwart 2007
Vierde kwart 2006 Derde kwart 2006 Tweede kwart 2006 Eerste kwart 2006
Vierde kwart 2005 Derde kwart 2005 Tweede kwart 2005 Eerste kwart 2005
Tweede helft 2004 Tweede kwart 2004 Eerste kwart 2004
Vierde kwart 2003 Derde kwart 2003 Tweede kwart 2003 Eerste kwart 2003
Nieuws uit 2002

© Harpel.nl - Sitemap - Disclaimer - Nonix