Nieuwsarchief

Nieuwsarchief derde kwartaal 2009

Nieuws van en over Harpel.

 

Schelpenpaden weg uit Vlagtwedde
SELLINGEN/HARPEL - De schelpenpaden verdwijnen uit de gemeente Vlagtwedde. De paden worden bedekt met een nieuwe harde laag. Vlagtwedde telt 19 km schelpenpaden. Ze werden in de jaren negentig aangelegd, als leer- en werkobject voor mensen zonder baan. Ze dienden als fiets- en wandelpad, maar volgens wethouder Klap bleek die bedekking ook nadelen met zich mee te brengen. "De paden vragen veel onderhoud, er groeit snel gras door de schelpen en de bermen komen snel naar elkaar toe, zodat de paden te smal worden. We kregen er ook klachten over van fietsers en wandelaars. We moesten ook vaak nieuwe schelpen bijbestellen en die zijn behoorlijk duur." Toen de gemeente vernam van het nieuwe verhardingsmateriaal DurEko-mix besloot ze dat aan te schaffen. "Het is veel compacter en het gras komt er niet doorheen", zegt Klap. "Je hoeft het veel minder vaak te vervangen." Vlagtwedde had trouwens aanvankelijk geld voor de aanpak van 12 km schelpenpad. "We hebben echter een bonus van 37000 euro gekregen van het rijk voor onze inspanningen om mensen aan het werk te helpen en dat geld zetten we in voor die laatste kilometers."
Bron: Dagblad v/h Noorden.
Geplaatst: 22-09-2009 om 12:34  - Gewijzigd: 22-09-2009 om 14:23

Op de Rots begint de kindermaand
HARPEL - Op de Chr. basisschool "de Rots" in Harpel wordt morgenvroeg voor Oost Groningen het startschot gegeven voor de landelijke actie October de Kindermaand. Wethouder Herman Kuipers van de gemeente Vlagtwedde leest aan de kinderen een verhaal voor en deelt daarna hét boekje uit. Het boekje waarmee de kinderen gedurende de hele komende maand verschillende activiteiten kunnen ontplooien. "Zo kunnen ze bijvoorbeeld naar musea of naar een film gaan. Ze kunnen dat alles gratis of tegen een gereduceerde prijs doen." De jongens en meisjes kunnen op die manier allerlei nieuwe culturele ontdekkinghen doen. Het boekje voor Oost Groningen is ontwikkeld door het bureau Ellas Bulder en wordt morgen ook op de andere scholen in de regio verdeeld.
Bron: Dagblad v/h Noorden.
Geplaatst: 22-09-2009 om 09:26

Eindelijk nieuw wegdek Blekslageweg
Eindelijk is het wegdek van de weg die de verbinding vormt tussen Blekslage en de Musselweg vernieuwd, jarenlang hebben de weggebruikers genoegen moeten nemen met een erg hobbelig wegdek, door het steeds zwaarder wordende verkeer van vervoersbedrijven, en landbouwwerktuigen werden de reparatie's weer in de kortst mogelijke tijd naar de vernieling gereden.
Omdat de klinkers die in de jaren '40 in de vorige eeuw waren gelegd schijnbaar heilig waren verklaard, en niet mochten worden vervangen, is men blijkbaar toch tot andere gedachten gekomen, en is eindelijk de weg geasfalteerd, nu is deze fraaie weg met aan weerszijden een bomenrij, een genoegen om door het verkeer te worden bereden. (toen de fotograaf deze plaatjes schoot waren ze juist begonnen met het aanvullen van de bermen).
Blekslageweg foto 1 Blekslageweg foto 2 Blekslageweg foto 3
Geplaatst: 17-09-2009 om 09:42

Mevr. Kompier geinstalleerd als burgemeester
Burgemeester Leontien KompierTER APEL - Leontien Kompier is dinsdagavond in het klooster in Ter Apel geïnstalleerd als burgemeester van de gemeente Vlagtwedde. Kompier kreeg de ambtsketen overhandigd van locoburgemeester Hendrik Klap.
Het geheel had plaats tijdens een buitengewone raadsvergadering. Aansluitend was er een receptie voor inwoners van de gemeente en genodigden.
De 50-jarige PvdA'er was voor haar nieuwe baan werkzaam als programmamanager bij het Programmabureau Agenda voor de Veenkoloniën.
Bron: RTV Noord
Geplaatst: 03-09-2009 om 09:26

Nieuwe Burgemeesters
Mevr. B.A.H. GalamaKomt er in de gemeente Vlagtwedde en de gemeente Groningen een nieuwe burgemeester, ook de gemeente Stadskanaal krijgt een nieuw hoofd in het gemeentehuis, want op 2 september 's avonds om half 9, wordt Mevr. B.A.H. Galama, beëdigd door de Commissaris van de Koningin in provincie Groningen Dhr. Max van de Berg, en doet zij haar intrede als nieuwe Burgemeester van de gemeente Stadskanaal.
Bron: de Kanaalstreek
Geplaatst: 28-08-2009 om 09:29

MBvO sluit het fietsseizoen af
Fietstochten MBVO foto 1

HARPEL - Het is een vaste gewoonte dat het MBvO in Harpel, zodra als in begin Juni de vakantie ingaat, een groep MBvO-ers ëën middag in de week, gaan fietsen door ons mooi Westerwolde. Zo ook deze zomer weer, de eerste woensdagmiddag in Juni werd begonnen met de route's die ter plaatse worden bedacht. plaats van samenkomst was meestal bij het theehuis in Smeerling, en van daaruit ging het in alle richtingen, naar Bellingwolde - Stadskanaal of Sellingen, steeds werd er rekening gehouden met de windrichting, en ging men vol goede moed op pad om na een uurtje fietsen een bankje te veroveren, en daar werden dan onder het genot van de meegebrachte koffie - thee - frisdrank of iets dergelijks de laatste nieuwtjes uitgewisseld, hetgeen altijd heel gezellig is geweest.

Fietstochten MBVO foto 2

De route's zijn bijzonder goed verlopen, steeds was het weer goed, en op een enkele valpartij na, die gelukkig heel goed is afgelopen, en ëën lekke band werd laatste middag afgesloten met een gezellig samenzijn in de heksenketel in Sellingen, het was er erg gezellig en voldaan keerden allen huiswaarts, in de bedoeling het volgend seizoen de tochtjes weer op te pakken, er waren telkens een groep van ongeveer 10 tot 15 fietsers.

Geplaatst: 26-08-2009 om 22:51

Burgemeester Kompier dinsdag geïnstalleerd
SELLINGEN - De nieuwe burgemeester van Vlagtwedde, Leontien Kompier, zal op dinsdag 1 september tijdens een buitengewone raadsvergadering worden geïnstalleerd.
De vergadering vindt plaats in het Klooster in Ter Apel en begint om half acht. Na de installatie is er een receptie in Hotel Boschhuis.
De 50-jarige PvdA'er was werkzaam als programmamanager bij het Programmabureau Agenda voor de Veenkoloniën.
Bron: RTV Noord


Geplaatst: 20-08-2009 om 17:19

Boerenboeldag tijdens oogstfeest in Onstwedde
Jaap NienhuisONSTWEDDE - Een oud-Groninger Boeren Boeldag met als uitveiler de altijd zeer spraakzame RTV-Noord weerman en 'bekende Groninger' Jaap Nienhuis is dit jaar een van de hoogtepunten van het Oogstfeest in Onstwedde. De 24e editie van het Oogstfeest wordt op zaterdag 22 augustus gehouden op het Evenemententerrein aan de Wessinghuizerweg in Onstwedde.
Bron: Onstwedde online
Geplaatst: 16-08-2009 om 11:47

'Dodenweg' N366 grondig aangepakt
N366STADSKANAAL/GRONINGEN - Er komt een grootscheepse veiligheidsaanpak van de N366, tussen Veendam en Ter Apel. De weg is één van de gevaarlijkse van onze provincie.
De bedoeling is het aantal slachtoffers met de helft terug te dringen. Tussen 2003 en 2007 vielen er 513 verkeersslachtoffers. Op termijn moeten de N366 een volledige autoweg worden. Alle kruisingen worden ongelijkvloers gemaakt en de weg wordt verbreed. In de tussentijd worden er tijdelijke maatregelen genomen. Ook gaat de verkeerspolitie er extra streng controleren.
Het project, 'N366Veilig' genoemd, is een samenwerking tussen de gemeenten, de provincie, het Openbaar Ministerie en de politie. Voor het project is een speciale website opgezet, www.n366veilig.nl.
Bron: Dagblad van het Noorden

Geplaatst: 15-08-2009 om 09:03

School in Harpel ziet leerlingen vertrekken

HARPEL - Enkele ouders van de Chr. basisschool "De Rots"in Harpel sturen hun kinderen naar de nieuwe multifunctionele accommodatie 't Aambaald in Vlagtwedde. Deze aanzuigende werking leidt tot zorg. Het "t Aambeeld" in Vlagtwedde herbergt de basisscholen De Clockeslag en De Zaaier. De Rots heeft al jaren rond de dertig leerlingen en blijft zo boven de opheffingsnorm van 23. "Maar als op een kleinere school enkele leerlingen weggaan merk je dat" zegt wethouder Kuipers van de gemeente Vlagtwedde. "Wij hebben hier geen invloed op, het gaat om Christelijk basisonderwijs. het zou betreurenswaardig zijn als de Rots in de gevarenzone komt. Er wordt goed lesgegeven en de school is een peiler in het dorp. "Paula Klok van de schoolcommissie van De Rots, denkt er net zo over. Zij zegt dat de ouders voor Vlagtwedde hebben gekozen omdat hun kinderen dichter bij de school daar wonen. "En niet vanwege de kwaliteit van het onderwijs. Andersom zullen er ook ouders zijn die kiezen voor De Rots, vanwege de aandacht voor ieder kind. Paniek is er absoluut niet, "De Rots maakt deel uit van de Vereniging Protestants Onderwijs Zuid-Oost-Groningen, waarvan Meeme Wever directeur is. Ook hij wijst op de goede kwaliteit van het onderwijs op de basisschool De Rots. "Maar de ouders maken zelf hun keuze." zegt Wever.

Bron: Dagblad v/h Noorden

Geplaatst: 31-07-2009 om 09:05

Expositie Ria Stad in Veelerveen
VEELERVEEN/HARPEL - Ria Stad, een van de kunstenaars van de Harpeler 'Zilart Groep', exposeert samen met Pieternel Kemp van 24 juli tot 28 september in Veelerveen.
De redactie ging even kijken, in de voormalige kerk, nu Galerie Tres Marias, Veelerveensterweg 104, Veelerveen.
Wilt u ook een kijkje nemen dan zijn de openingstijden:
Woensdag t/m Vrijdag 14:00 - 23:00 uur Zaterdag & Zondag 12:00 - 23:00
Hieronder enkele foto's van de schilderijen:
Geplaatst: 26-07-2009 om 20:50

Veel last van wespen
Het is topdrukte bij de wespenbestrijders. Er komen dit jaar veel meer meldingen binnen i.v.m. overlast van wespen of wespennesten. Het Meldpunt Wespennest heeft in de eerste 6 maanden al 2 keer zoveel meldingen binnen dan in heel 2008. Wij spreken met Gilbert Braster, ongedierte bestrijder van Wica Sistems uit Kielwindeweer. Volgens Gilbert heeft het er mee te maken dat er waarschijnlijk meer wespen overleven. Tevens zitten mensen eerder buiten en hebben dus ook eerder last van wespen. Er is niet alleen sprake van meer wespen, ook zien we vaker verschillende soorten wespen zoals: de Duitse wesp, de hoornaar en natuurlijk de gewone wesp ook wel limonadewesp genoemd. Doordat de wespen vroeger dit jaar actief zijn hebben ze ook meer tijd gehad om grotere nesten te maken.
Bron: 112 Stadskanaal
Geplaatst: 13-07-2009 om 09:10

Onfortuinlijke chauffeur
HARPEL - Toen gistermiddag de chauffeur van een vrachtwagen met veevoer, bij de boerderij aan de Vloeiveldweg wilde lossen, reed hij te ver, en de inrit voorbij. Er bleef een mogelijkheid over: doorrijden tot het Mussel A kanaal, en daar op de driesprong proberen het voertuig te keren. Helaas zag de chauffeur een gat in de zandweg over het hoofd en raakte hij met het voertuig vast, de veeboer bood de helpende hand, en wilde met zijn shovel en sterke staalkabels de wagen lostrekken, helaas verschillende pogingen mislukten, en bleef er maar een mogelijkheid over, de wagen met de shovel proberen er uit te tillen, een hachelijke onderneming, maar tot blijdschap van de ondernemers gelukte de poging, en kon de chauffeur zijn weg vervolgen, om alsnog de lading op de plaats van bestemming te lossen.
Vrachtwagen vast foto 1 Vrachtwagen vast foto 2 Vrachtwagen vast foto 3 Vrachtwagen vast foto 4 Vrachtwagen vast foto 5 Vrachtwagen vast foto 6 Vrachtwagen vast foto 7 Vrachtwagen vast foto 8 Vrachtwagen vast foto 9 Vrachtwagen vast foto 10 Vrachtwagen vast foto 11
(foto's © Greta Sagel)
Geplaatst: 10-07-2009 om 09:24  - Gewijzigd: 10-07-2009 om 09:35

Harpel, één van de zestig
HARPEL - Vlagtwedde kent zestig dorpen, gehuchten en buurtschappen. Hiervan worden er vijftig genoemd, van Veele tot Munnekemoer en Abeltjeshuis tot Jipsingboermussel. De namen zijn veelal ontstaan in de loop van de geschiedenis van Westerwolde. In de raadsvergadering van December besloot de gemeenteraad om elk gehucht een eigen plaatsnaambord te geven, zodat de historische namen voor altijd bewaard blijven.
Bron: De Nieuwsbode
Geplaatst: 09-07-2009 om 11:07  - Gewijzigd: 9-07-2009 om 11:07

Nieuwsarchiefpagina's

Nieuws uit 2020 Nieuws uit 2019 Nieuws uit 2018
Nieuws uit 2017 Nieuws uit 2016 Nieuws uit 2015 Nieuws uit 2014
Vierde kwart 2013 Derde kwart 2013 Tweede kwart 2013 Eerste kwart 2013
Vierde kwart 2012 Derde kwart 2012 Tweede kwart 2012 Eerste kwart 2012
Vierde kwart 2011 Derde kwart 2011 Tweede kwart 2011 Eerste kwart 2011
Vierde kwart 2010 Derde kwart 2010 Tweede kwart 2010 Eerste kwart 2010
Vierde kwart 2009 Derde kwart 2009 Tweede kwart 2009 Eerste kwart 2009
Vierde kwart 2008 Derde kwart 2008 Tweede kwart 2008 Eerste kwart 2008
Vierde kwart 2007 Derde kwart 2007 Tweede kwart 2007 Eerste kwart 2007
Vierde kwart 2006 Derde kwart 2006 Tweede kwart 2006 Eerste kwart 2006
Vierde kwart 2005 Derde kwart 2005 Tweede kwart 2005 Eerste kwart 2005
Tweede helft 2004 Tweede kwart 2004 Eerste kwart 2004
Vierde kwart 2003 Derde kwart 2003 Tweede kwart 2003 Eerste kwart 2003
Nieuws uit 2002

© Harpel.nl - Sitemap - Disclaimer - Nonix