Nieuwsarchief

Nieuwsarchief tweede kwartaal 2009

Nieuws van en over Harpel.

 

Blikvanger; ook in Harpel??
BlikvangerSELLINGEN/HARPEL - Langs verschillende fietspaden in de gemeente Vlagtwedde worden blikvangers geplaatst. Op die manier hopen de gemeenteraad en met name de fractie van Groen Links dat er minder rommel langs de paden komt te liggen. Groen Links maakt zich zorgen over die rommel. "We hebben het idee dat ondermeer de schoolgaande kinderen het spul weggooien en hebben daarom in een motie om de blikvangers gevraagd." De motie werd aangenomen door de raad en nu bekijken B en W hoeveel blikvangers er komen en waar ze moeten komen te staan.
Bron: Dagblad v/h Noorden
Geplaatst: 30-06-2009 om 09:11

Afscheid Burgemeester Stavast
Burgemeester Jur StavastSTADSKANAAL - HARPEL/BLEKSLAGE - Burgemeester Jur Stavast neemt op 1 juli officieel afscheid van de gemeente Stadskanaal. Vrijdag 26 juni om 16,15 uur heeft Stavast zijn afscheidsreceptie in het Theater Geert Teis.
Geplaatst: 22-06-2009 om 20:25

Hennepkwekerij in Harpel
Hennepkwekerij ontdektHARPEL - In een schuur bij de woning van de familie N. aan de Bovennieuwlandseweg is een hennepkwekerij ontdekt.
De politie hield de locatie al langer in de gaten, in samenwerking met de energieleverancier was vastgesteld dat er veel stroom werd verbruikt in het pand.
In loop van de middag zullen planten en kweekapparatuur worden verwijdert.
Geplaatst: 15-06-2009 om 12:24

Fietstocht en BBQ groot succes
HARPEL - Gisteravond was er een fietstocht plus aansluitende barbeque georganiseerd.
De organisatoren, Anouska, Antje, Geert en Jochem, hadden een route uitgezet die over de Molenkampweg, langs het Lieftinghsbroek en door het Metbroekbos voerde. Om zes uur vertrokken circa vijfentwintig fietsers. Even voor het Metbroekbos zorgde Simone voor een beker koffie, thee of fris, met koek of cake.
Om zeven uur was de groep terug bij het buurthuis waar de barbeques werden ontstoken. Langzamerhand kwamen ook de niet fietsers zich melden, waardoor de groep aangroeide tot circa vijfenvijftig.
Het werd een heel gezellige avond, waar lekker gegeten en gedronken kon worden en volop gelegenheid was om even bij te kletsen.
De organisatoren werden geprezen voor dit initiatief, dat zeker een vervolg mag krijgen. (JN)
Zie de foto's
Geplaatst: 14-06-2009 om 11:05

Vlagtwedde krijgt nieuwe burgemeester
Leontien Kompier Burgemeester VlagtweddeSELLINGEN/HARPEL - Leontien Kompier is de nieuwe burgemeester van Vlagtwedde. De gemeenteraad heeft haar gisteravond unaniem voorgedragen. Kompier is lid van de PvdA. Ze woont in Assen en is programmamaker van de agenda voor de veenkolonïen. Met Leontien Kompier krijgt Vlagtwedde voor het eerst in de historie een vrouwelijke burgemeester. Ze is niet alleen de eerste vrouw, die sinds de geboorte van de gemeente in 1811 de ambtsketen draagt, ze doorbreekt als PvdA'er ook de reeks eerste burgers van VVD huize. De 50 jarige Kompier reageerde verheugd op het nieuws uit Vlagtwedde. Ze is daadkrachtig maar ook open en toegankelijk, zo noemt ze zichzelf in alle bescheidenheid. Hilbrand Sinnema denkt er net zo over. Ze is iemand zonder politieke achterghrond, die met een heel frisse kijk op de gang van zaken aan de slag kan. Ze heeft een groot netwerk, is een plattelander en redt zich goed met het Duits. Dit zijn zaken die van belang zijn. Sinnema heeft er alle vertrouwen in dat het met haar als burgemeester goed komt.
Bron: Dagblad v/h Noorden
Geplaatst: 12-06-2009 om 08:32

Rommelmarkt 2e Barlageweg
2e BARLAGE/HARPEL - Zaterdag 6 juni werd voor de derde keer de rommelmarkt, georganiseerd door de inwoners van de 2e Barlageweg, gehouden. Aan de wapperende vlaggen kon men zien wie deelnemer was aan deze markt. Waren de 2 voorgaande markten samen met Harpel, helaas deed Harpel deze keer niet mee, wat erg jammer was. Het weer werkte heel goed mee, zodat men rustig buiten, zonder paraplu de gasten kon ontvangen. Het was niet altijd even druk maar men was best tevreden met het aantal bezoekers, en ook de handel viel niet tegen zodat met een voldaan gevoel de overgebleven spulletjes weer voor een jaar op zolder kon worden opgeborgen. Foto's Rommelmarkt 2e Barlage '09
Geplaatst: 06-06-2009 om 19:24

Oud worden op naar Vlagtwedde
SELLINGEN/HARPEL - Honderd jaar worden is al bijna gewoontjes in Vlagtwedde. De gemeente herbergt op dit moment maar liefst zes burgers die deze leeftijd hebben overschreden. Jan v d Wal, inwoner van Sellingen (voor veel Harpelers en oud Harpelers geen onbekende), viert vandaag zijn honderdste verjaardag.
Wethouder Lok denkt dat de lucht hier in Vlagtwedde erg gezond is, dat moet volgens hem wel want Vlagtwedde herbergt een zestal eeuwelingen, waarvan de oudste de 106 jaar is gepasserd, dit is Mevr. Bos, dit is tevens de oudste inwoonster in de provincie Groningen.
Bron: dagblad v/h Noorden
Geplaatst: 05-06-2009 om 09:23

Inspanning beloond
SELLINGEN/HARPEL - Het het bestuur van de vereniging voor Plaatselijke belangen had zich al enige tijd sterk gemaakt voor het aanleggen van een parkeerplek voor de bibliobus. De vereniging gaat een pleintje aanleggen, zodoende krijgt de bibliobus een volwaardige parkeerplek. De gemeente Vlagtwedde levert het materiaal. De bus met boeken moet het nu doen met een klein plekje bij het buurthuis. Het voertuig kan nauwelijks "de kont keren". De vereniging trok daarvoor bij de gemeente aan de bel. "De stenen en ander materiaal leveren wij. en regelen ook het toezicht", zegt wethouder Seine Lok. "De mensen van de vereniging leggen het pleintje zelf aan.".
Bron: Dagblad v/h Noorden
Geplaatst: 23-05-2009 om 08:56

Koersbalseizoen Harpel 2008/2009 afgesloten
RHEDE/HARPEL - Woensdagmiddag 20 mei heeft de koersbalvereniging Harpel het seizoen 2008/2009 afgesloten. Vanaf het verzamelpunt: vroegere garage Gottschal in Vlagtwedde, werd er een toperistische roete gevolgd, via de Vlagtwedde polder - Hebrecht - Rhederveld naar de Rastatte aan de A31 in Rhede, Hier werd in een gezellig sfeer en een goed verzorgd diner het seizoen afgesloten. Het was een zeer geslaagde middag, de bedoeling is dat wij begin September 2009 weer starten met het nieuwe seizoen. Zie de foto's
Geplaatst: 21-05-2009 om 11:39

Dit jaar geen rommelmarkt...
HARPEL - In voorgaande jaren werd de rommelmarkt op Harpel tesamen met de Barlagerrommelmarkt gehouden, dit werd zowel door de organisatie als de bezoekers als zeer positief ervaren.
Dit jaar is de rommelmarkt van Barlage op zes juni, een dag waarop verschillende families van Harpel afwezig zijn, de organisatie heeft daarom besloten af te zien van het organiseren van een rommelmarkt op Harpel.
U kunt dus nog een jaar extra spullen sparen voor de rommelmarkt van 2010! (JN)
Geplaatst: 11-05-2009 om 11:20

Feestavond Koninginnedag
HARPEL - Het bestuur van Stichting Buurthuis Harpel stond 's middags voor de lastige beslissing of het feest wel door moest gaan vanwege het drama in Apeldoorn, na kort overleg werd besloten de feestavond toch als gepland te laten verlopen.
Ondanks enkele afzeggingen van mensen die zich niet prettig voelden bij het houden van een feestavond na de dramatische verlopen Koninginnedag, waarvoor het bestuur alle begrip en respect heeft, kon toch een volle zaal (circa 100 bezoekers) worden verwelkomd.
Jochem van der Woude opende de avond met het verzoek aan de aanwezigen een minuut stilte in acht te nemen uit respect voor de slachtoffers van de gebeurtenissen in Apeldoorn.
Na het zingen van het Wilhelmus speelde de toneelgroep 'Het Tangervolk' het stuk in drie bedrijven 'Apart Volk'.
De groep oogste veel bijval met dit mooie toneelstuk, wat, zoals wij gewend zijn van 'Het Tangervolk', weer zeer overtuigend werd gebracht.
Na afloop maakte Zwaantje Zomer van de toneelgroep bekend dat zij dit jaar hun optreden voor het publiek van Harpel gratis deden, iets waar het bestuur zeer content mee is. (JN)

Zie de foto's

Geplaatst: 01-05-2009 om 12:56

Oranjefeest in Harpel
HARPEL - Vanmorgen vond begunstigd door het prachtige weer, het Oranjefeest, dat traditiegetrouw jaarlijks op 30 April in Harpel wordt gehouden weer plaats achter de school. Het feest begon met het hijsen van de Nederlandse driekleur en het zingen van de Volksliederen. Daarna gingen de kinderen naar het speelveld achter de school waar de diverse atributen waren opgesteld voor de spelletjes van de kinderen in de verschillende leeftijdsgroepen. Veel ouders, inwoners van Harpel en omgeving, waren getuige van de strijdlust van de kinderen die zo hun best deden om een prijsje te veroveren.

Uitslagen van de spelletjes:

Winnaar bovenbouw: Carlien Wubs
Winnaar middenbouw: Mieke Koskamp
Winnaar onderbouw: Basjan Spiegelaar
Winnaar zorgboerderij: Kimberley

Ook voor de bovenschoolse "jeugd" was er gelegenheid om zich bij de diverse spelletjes uit te leven, hier werd dan ook door de ouderen gretig gebruik gemaakt, en werd er om het hardst gestreden, de winnaars van deze spelen waren:

Stoelendans: Nienke Wubs
Bewegend doel: Jan Klok
Sjoelen kinderen: Fianne ten Have
Sjoelen volwassenen: Lisa van Hateren
Schieten dames: Grietje Rakers
Schieten heren: Wim Westendorp

Om ongeveer half twaalf waren de spelletjes beeindigd, en konden de diverse spelen weer worden opgeborgen, om een volgend keer weer gebruikt te worden. Harpel kan samen met feestcommissie weer terugzien op een zeer geslaagd Koninginnefeest 2009

Zie de foto's

Geplaatst: 30-04-2009 om 16:49

LTO Noord: 'Duidelijkheid over Natura 2000-gebiede
GRONINGEN/HARPEL - LTO Noord wil duidelijkheid van minister Verburg over de juridische gevolgen van de aanwijzing van Natura 2000-gebieden voor boerenbedrijven en legt daarom een ultimatum op aan de minister.
Boeren is altijd beloofd dat de aanwijzing van Natura 2000-gebieden geen extra beperkende regels voor omliggende landbouwgebieden met zich zou meebrengen. Maar door een recente uitspraak van de Raad van State is dat op losse schroeven komen te staan. Tammo Beishuizen van LTO Noord:'Bedrijven die er al generaties lang zitten worden in plotseling gezien als illegale activiteiten. Daar breekt je als boer natuurlijk de klomp van.'
LTO Noord wil voor 1 december duidelijkheid over de wet- en regelgeving. Beishuizen: 'We hebben tot nu toe volledig meegewerkt aan de totstandkoming van de beheerplannen. Maar als de minister niet met een antwoord komt dan stoppen we daar mee. Dan wordt het voor de minister erg moeilijk om haar plannen voor Brussel op tijd klaar te hebben.'
Natura 2000
Natura 2000-gebieden maken onderdeel uit van een Europees netwerk van beschermde natuurgebieden. In Groningen vallen daar onder andere de Wadden en het Zuidlaardermeer onder.
Tammo Beishuizen van LTO Noord...
Geplaatst: 28-04-2009 om 09:25

Boer hoeft niet te verdwijnen bij oerbos
WEENDE/HARPEL - Van Natuurmomonumenten hoeft de directe omgeving van haar oerbos, het Lieftinghsbroek, niet volledig 'op slot' voor boerenbedrijven. De organisatie is bereid met de provincie en andere betrokkenen te overleggen. Het Lieftinghsbroek ligt bij de buurtschap Weende, nabij Vlagtwedde, en staat op de Europese lijst van Natura 2000-gebieden. dat betekent dat het bos een beschermde status heeft. Als de regels van Natura 2000 strikt worden gevolgd, zouden veel boerenbedrijven in de wijde omgeving niet meer mogen uitbreiden. De provincie moet een beheerplan voor het Lieftinghsbroek en haar omgeving maken en daarin de Natura 2000-regels toepassen. Zij liet gisteren weten dat dit plan op 11 mei wordt gepresenteerd. De provincie heeft al laten weten dat zij boerenbedrijven niet volledig 'op slot' wil doen. Van Natuurmonumenten al ruim 80 jaar de eigenaar van het bos, hoeft dat ook niet. "Natura 2000 schept verplichtingen en die beschermde status is belangrijk voor ons", zegt woordvoerder Alje Zandt. "Maar landbouw moet ook mogelijk blijven, we willen daar constructief over praten". Wethouder Jan Bessembinders van Stadskanaal hoopt dat dit overleg tot een oplossing leidt.Volgens hem gaat de intensieve veehouiderij in zijn gemeente namelijk volledig op slot als de regels strikt worden toegepast. "Dan mag er geen enkel nieuw bedrijf komen en de bestaande mogen niet uitbreiden". Bessembinders wijst er op dat Nederland heel veel gebieden bij 'Europa' voor de Natura 2000 heeft aangemeld. "Wij hebben de gevolgen daarvan kennelijk niet goed ingeschat. Dat er bij het Lieftinghsbroek bepaalde ontwikkelingen niet mogelijk zijn, is prima. Maar dat op 10 Km afstand een argrarisch bedrijf in de problemen komt, dat mag niet".
Bron: Dagblad van het Noorden.
Geplaatst: 23-04-2009 om 10:51

Expositie Zilart groep in het Buurthuis
HARPEL - De vijf dames van Harpel, die samen de Zilart groep vormen, hebben Zaterdag en Zondag (11 en 12 april) een zeer geslaagde expositie gehad in het buurthuis. Naast de kunstwerken die in het buurthuis waren opgesteld, was ook de beeldentuin van Els de Groot aan de Harpelerweg geopend. De expositie werd zaterdagmorgen door wethouder Kuipers van de gemeente Vlagtwedde geopend. Hij sprak lovende woorden over het initiatief van Marijke Pol, Lies van Dorp, Ria Stad, Liz Meesters en Els de Groot om te exposeren in het buurthuis van Harpel. De wethouder roemde Harpel als een inspirerende omgeving voor de kunstenaars. Volgens Kuipers mogen Harpel en de gemeente Vlagtwedde trots zijn op dit creatieve vijftal. Er kwamen in de loop van de twee dagen veel bezoekers de kunstwerken bewonderen, zij hebben genoten van de schilderijen, batikwerken en beelden. De vijf dames kunnen op een zeer geslaagde happening terugzien. Prettige bijkomstigheid was ook het fraaie zomerweer. De bezoekers werden ’s middags bij aankomst ontvangen met zang en muziek, van de muziekgroep van een van de kunstenaars.

Zie de foto's

Geplaatst: 14-04-2009 om 08:38  - Gewijzigd: 14-04-2009 om 08:41

Neutenriestern MBvO
HARPEL - Donderdag 9 april hield de groep van Meer Bewegen voor Ouderen het traditionele 'neutenriestern'. Hierbij enkele foto's gemaakt door Ada de Jonge.
Neutenriestern 9 april 2009. foto 1 Neutenriestern 9 april 2009. foto 2 Neutenriestern 9 april 2009. foto 3 Neutenriestern 9 april 2009. foto 4
Geplaatst: 13-04-2009 om 18:09

Paasviering met de kinderen van "de Rots"
HARPEL - Donderdag 9 april werd er weer het jaarlijkse Paasfeest gevierd op de Rots. s' Morgens werd er begonnen met een Paasviering. Vele ouders en buurtgenoten waren gekomen om samen met de kinderen van de Rots het Paasfeest te vieren. De kinderen voerden verschillende kleine toneelstukjes op en er werden 3 liederen samen gezongen. Na de Paasviering was er voor de kinderen een glaasje ranja en voor de volwassenen een kop koffie / thee. Nadat de ouders weer naar huis waren gegaan, gingen de kinderen door met het Paasfeest. Er werd een Paascircuit doorlopen met 4 verschillende onderdelen, namelijk: paaseieren zoeken, noten schieten, tekenen en een knutselwerkje. Chantal Vos en Bjorn Goossens wisten te winnen bij het noten schieten. Bernard vd Dorpel en Sidney Swinkels werden eerste bij het paasei zoeken.
Na het Paascircuit schoven de kinderen van peuterspeelzaal het Paddestoeltje bij ons aan en konden we gezamenlijk genieten van een welverdiende paasbrunch. Om 13:00 uur konden alle kinderen gaan genieten van een korte Paasvakantie.
Paasviering 9 april 2009. foto 1 Paasviering 9 april 2009. foto 2 Paasviering 9 april 2009. foto 3 Paasviering 9 april 2009. foto 4 Paasviering 9 april 2009. foto 5
Geplaatst: 09-04-2009 om 17:09

Nieuwsarchiefpagina's

Nieuws uit 2020 Nieuws uit 2019 Nieuws uit 2018
Nieuws uit 2017 Nieuws uit 2016 Nieuws uit 2015 Nieuws uit 2014
Vierde kwart 2013 Derde kwart 2013 Tweede kwart 2013 Eerste kwart 2013
Vierde kwart 2012 Derde kwart 2012 Tweede kwart 2012 Eerste kwart 2012
Vierde kwart 2011 Derde kwart 2011 Tweede kwart 2011 Eerste kwart 2011
Vierde kwart 2010 Derde kwart 2010 Tweede kwart 2010 Eerste kwart 2010
Vierde kwart 2009 Derde kwart 2009 Tweede kwart 2009 Eerste kwart 2009
Vierde kwart 2008 Derde kwart 2008 Tweede kwart 2008 Eerste kwart 2008
Vierde kwart 2007 Derde kwart 2007 Tweede kwart 2007 Eerste kwart 2007
Vierde kwart 2006 Derde kwart 2006 Tweede kwart 2006 Eerste kwart 2006
Vierde kwart 2005 Derde kwart 2005 Tweede kwart 2005 Eerste kwart 2005
Tweede helft 2004 Tweede kwart 2004 Eerste kwart 2004
Vierde kwart 2003 Derde kwart 2003 Tweede kwart 2003 Eerste kwart 2003
Nieuws uit 2002

© Harpel.nl - Sitemap - Disclaimer - Nonix