Nieuwsarchief

Nieuwsarchief derde kwartaal 2006

Nieuws van en over Harpel.

 

Koffieochtend in het buurthuis
Brandwonden voorkom ze!!!
Dat was het thema van de voorlichtings-ochtend voor 50 plussers, georganiseerd door Stichting Welzijn, die gehouden werd op maandagmorgen 25 september j.l. in het buurthuis in Harpel, hiervoor was Mevr. Bakker-Ziengs, regioconsulente van de Nederlandse Brandwonden Stichting, naar Harpel gekomen om hierover voorlichting te geven. Mevr. Bakker vertelde dat 80 procent van de brandwonden "gewoon" direct in en om het huis plaatsvindt, en dat na de allerjongsten het juist de senioren zijn die het hoogste risico hebben om brandwonden op te lopen, brandwonden komen niet alleen vaker voor bij senioren, ook de kans op overlijden is vele malen groter dan bij jonge mensen. Hete vloeistoffen zijn de grootste oorzaak van brandwonden bij senioren. Helaas was er maar een klein groepje aanwezigen, maar ze hebben wel veel kunnen leren over het voorkomen van brandwonden. ze kregen praktische en bruikbare informatie, die door mevr. Bakker, op een prettige en duidelijke wijze gebracht werd, zoals:
* wat te doen bij vlam in de pan
* waar we rookmelders moeten ophangen
* gebruik van een thermostaatkraan
* stekker van de elektrische deken er uit doen als je gaat slapen
* stand-by knop van de televisie uitdoen
* goed schoonmaken van drogers
* geen spiritus of brandgel gebruiken bij de barbecue
* theedoeken en pannenlappen niet dicht bij het fornuis hangen, en nog veel meer.
ook werd uitgelegd wat de beste eerste hulp is, zoals:
* koelen met lauw zachtstromend water, ong. 10 minuten
* onderkoeling voorkomen, etc. etc.
De Ned. brandwonden St. geeft deze voorlichting voor veel groepen, o.a. ouderavonden op basisscholen of peuterspeelzalen, vrouwenverenigingen, EHBO-groepen etc.
de voorlichting richt zich op de doelgroep en is gratis. U kunt het rechtstreks aanvragen bij:
G. Bakker-Ziengs, regioconsulent
Kerkpad 8, 9919 HG Loppersum
telef. 0596-572230
e-mail: gbakker@brandwonden.nl
Het was een heel leerzame morgen, jammer dat er niet meer bezoekers waren.
Geplaatst: 25-09-2006 om 19:35

Regioprikbord
Nieuw op de site van Harpel, advertenties van het Regioprikbord, een site met advertenties uit de regio. Ook u kunt advertenties plaatsen op dit prikbord.
Geplaatst: 21-09-2006 om 11:24

Hannekemaaiers
Tjeerd de Jong, de zoon van meester de Jong, die 3 jaar hoofd van de school was aan het eind van de jaren '20 van de vorige eeuw, verzamelde veel informatie over de Hannekemaaiers en schreef daar een boek over. Vanaf vandaag publiceren wij op de website van Harpel maandelijks een gedeelte van het boek.
Zie Hannekemaaiers.
Geplaatst: 17-09-2006 om 09:19

Fietsen met de Rabo
Zaterdag 16 sept. was er weer de mogelijkheid, voor de leden van de Rabobank Zuid Oost Groningen, om zich aan te melden voor de door deze bank georganiseerde fietstocht door ons mooi Westerwolde. Ruim 400 personen kwamen naar Onstwedde, alwaar zij deze morgen tussen 10 en 11 uur werden verwelkomd in de Ekkelkamp, waar zij allen met koffie en koek door de medewerkers van de Rabo werden ontvangen. Er waren 2 route's uitgezet, de 1e ging via het Metbroek - de Venneweg - Vledderhuizen weer naar de Ekkelkamp, waar de soep en de broodjes en een consumptie kon worden genuttigd. De 2e route ging via de Holte - het Stobke - het ter Wuppingerbos en de Sterenborg weer richting Onstwedde. hier konden de munten die 's morgens uitgereikt waren, ingewisseld worden voor een consumptie, het weer werkte in alle opzichten mee, en de route's werden door iedereen geprezen, de Rabo kan op een zeer geslaagd fietsevenement terugzien.
Geplaatst: 16-09-2006 om 21:46

Speelparadijs in Harpel
Overgenomen uit het dagblad van het noorden.
De logeerboerderij voor kinderen in het dorpje Harpel draait zo goed dat eigenaar Jan Wubs een fikse uitbreiding voor ogen heeft. Hij wil een grote schuur en 3 Hect. land kopen en daar-op een waar speelparadijs voor de jongens en meisjes creëren. In de schuur, die bij de eigen boerderij staat , kan naar hartelust worden geravot. Wubs overweegt er ook een keukentje te bouwen en slaapzalen op zolder te creëren. Op het land ook in de onmiddelijke omgeving, kan een bos worden aangelegd en bijvoorbeeld een skelterbaan. "Onze logees hebben nu onze boerderij en de directe omgeving,. Door de aankoop van het land krijgen ze veel meer mogelijkheden. Zeker is die koop nog niet maar op korte termijn is er duidelijkheid. Jan en Anja Wubs begonnen een jaar geleden met de opvang van kinderen met gedragsstoornissen en een lichte handicap. Kinderen van 4 tot 18 jaar , vaak in het bezit van een persoonsgebon-den budget, die een weekeinde op bezoek kwamen, de ouders betaalden daarvoor. Volgens Wubs is de belangstelling inmiddels heel groot. "Elk tweede weekeinde krijgen we zes kinderen. Meer is niet mogelijk, we hebben zelf ook drie. en ontlasten zo de ouders en geven de kinderen een mooi weekeinde. Ze kunnen spelen maar moeten zich natuurlijk wel aan bepaalde gedragsregels houden. Anja en ik beleven er veel plezier aan. De logeerboerderij is ingeschreven bij een gespecialiceerd adviesbureau. Dat wijst ouders op de mogelijkheden in Harpel. Volgens Wubs melden ouders zich ook rechtstreeks. "Ze komen voornamelijk uit de provincie Groningen." Nu de interesse zo groot is en blijvend lijkt, kan Wubs uitgaan van een vaste bron van inkomsten. ook daarom denkt hij nu zo sterk aan de Forse uitbreiding. "We willen dit werk graag voortzetten. mij vrouw heeft ook een kapsalon. Ik ben zelf afgekeurd. Soms is het moeilijk, zijn er lastige kinderen bij. Maar we halen energie uit dit werk. En onze eigen kinderen vinden het ook mooi. Jaloezie? absoluut niet" [ Website Wub's Logeerboerderij ]
Geplaatst: 11-09-2006 om 10:02

Mendurance door Harpel
Mendurance
Was de derde zaterdag in juni de vaste datum dat er een endurance, vanaf de manege in Onstwedde georganiseerd werd, voor dit jaar zijn mevr. F. Fokkens uit Vriescheloo, samen met enkele medewerkers gestart met het (voor de eerste keer) organiseren van een mendurance. Endurance is speciaal voor ruiters met hun paarden, een mendurance is een sport voor menners met paarden, met voor deze morgen hoofdzakelijk maratonwagens, voor enkel en dubbelspannen. De route vanaf de manege ging via het Mussel-A kanaal Oostzijde, naar Harpel en vervolgens de Molenkampweg - Renneborg de Achterweg- Hogebrugweg weer terug naar de manege in Onstwedde, de route had een totale lengte van 33,5 Km. Het aantal deelnemers was circa 15, (voor de organisatoren een acceptabel aantal) die mede door het prachtige zomerweer vol lof, allen bij de manege terugkeerden. Deze morgen was voor de organisatoren, alsmede voor de deelnemers een waar succes, en veel inwoners langs deze route hebben kunnen genieten van deze toch nog tamelijk onbekende sport.
Geplaatst: 09-09-2006 om 19:39

Radio Noord in Harpel
Zaterdagmorgen 2 september j.l. was het buurthuis in Harpel, om 10 uur reeds goed bezet, dit in verband met een uitzending van Radio Noord, die voor het programma: de Noorder Rondrit, deze morgen naar Harpel waren gekomen om een directe uitzending te verzorgen. Ondanks dat Harpel op de tom tom van Radio Noord niet voorkwam (zal wel een iets te goedkope versie zijn geweest) hadden ze Harpel moeiteloos gevonden. Verschillende inwoners van Harpel werden door de verslaggevers van radio Noord, Derk Bosscher en Olaf Vos, geïnterviewd en konden ze iets vertellen over hun werk, hun hobby enz, en konden ze op deze wijze hun verhaal kwijt, ook werd er een kwisje gespeeld tussen de HSV en de Oranjevereniging, die met nipte verschil door HSV werd gewonnen, helaas ging door de trekking van een verkeerde envelop de prijs aan hun neus voorbij. De moppen ook een onderdeel van dit programma oogsten een daverend applaus. De verschillende onderdelen werden afgewisseld met zang en muziek, verzorgd door Harry Niehof en Inki de Jonge. Het was deze morgen erg gezellig in het buurthuis, de organisatoren en de aanwezigen kunnen terugzien op een ge-slaagde morgen, die klokslag 12 uur werd beeindigd, waarna de aanwezigen voldaan huiswaarts keerden.
[ De foto's ]
Geplaatst: 02-09-2006 om 14:52

Musical van de kinderen
Was Zaterdagmiddag de opening van de school vanwege het mooie weer echt een buitengebeuren, woensdagmiddag bij de opening van de school voor de genodigden, was het weer, weer zodanig dat het officiele gedeelte buiten plaats vond, maar 's avonds werd er door alle kinderen een musical opgevoerd genaamd "de kauwgumgangsters". Deze vond plaats in het buurthuis, deze musical gaat over een tankstation waar ze alles klaar maken met kauwgum. Maar opeens is al het kauwgum op en kunnen ze ook nergens meer kauwgum kopen. Het schijnt dat er kauwgumgangsters zijn die alle kauwgum kopen.
Twee rechercheurs worden ingeschakeld, maar worden op het verkeerd been gezet, want hebben ze wel de de echte gangsters? ondanks de warmte wordt de musical door de kinderen heel goed opgevoerd, en hebben de aanwezigen genoten van het spel van de kinderen, na afloop werd er in de buitenlucht een drankje geserveerd, en kan de schoolver. op een zeer geslaagde avond terugzien, donderdag zijn er nog spelletjes, die meest in het zwembad plaatsvinden, en vrijdag wordt de dag verzorgd door de kinderen van groep 8, daarmee is de feestweek afgelopen, en kunnen de kinderen en het personeel genieten van een welverdiende vakantie.
Musical 1 Musical 2 Musical 3 Musical 4 Musical 3
Geplaatst: 19-07-2006 om 22:53

Officiele opening CBS "de Rots"
Hadden zaterdag 15 juli, de ouders van de kinderen, en de inwoners van Harpel en Blekslage e.o., de opening van de vernieuwde school en de peuterspeelzaal, op feestelijke wijze mogen bijwonen. Woensdagmiddag 19 juli was voor de genodigden de mogelijkheid om dit heuglijk feit bij te wonen. 's Middags om 2 uur werd de bijeenkomst door de directice Mevr. Westendorp geopend, nadat zij alle aanwezigen had verwelkomd, vertelde zij in het kort de problemen die er in het verleden waren geweest, tot het moment van de mogelijkheid tot uitbreiding van onze school, en hoe het verder verlopen was met de bouw, zij bedankte allen die hadden meegewerkt aan de bouw, en alles wat daarmee samen gegaan was, en sprak de hoop uit dat zij straks allen uitgerust van de drukke tijd, na de vakantie in de nieuwe school mochten beginnen met het onderwijs aan de kinderen. daarna gaf zij het woord aan de veschillende sprekers, o.a. Wethouder Kuipers van het gemeentebestuur van Vlagtwedde, Dhr Wever van de VCPBO Z.O. Groningen, en Dhr Robben namens de bouw en advies-commissie. Nadat oud directeur Dhr. v.d. Bunt, en namens de peuterspeelzaal "het Paddestoeltje" Dhr Koskamp het woord hadden gevoerd, was het de voorzitter van het schoolbestuur Mevr Paula Klok die in het kort de geschiedenis van de school, tot het moment van deze opening naar voren bracht, waarna zij de erevoorzitter, Dhr Tempel uitnodigde om de vernieuwde school, samen met zijn vrouw te openen en als eersten, het nieuwe gebouw te betreden, gevolgd door de aanwezigen, om samen het nieuwe gebouw en de inrichting te bezichtigen, allen waren het er overeens dat het een pracht gebouw is geworden, waar het zeker voor het personeel, maar niet minder voor de kinderen, straks heel plezierig zal zijn om te werken, en niet minder voor de kinderen om te leren. allen waren het er over eens dat dit nieuwe gebouw een aanwinst is voor het dorp Harpel, en maar hopen dat er tot in lengte van jaren voldoende kinderen zullen komen om deze Christelijke school in stand te houden.
[ De foto's ]
Geplaatst: 19-07-2006 om 17:32

Opening 'De Rots'
Zaterdag 15 juli 2006 was de opening van onze school 'De Rots' en peuterspeelzaal 'Het Paddestoeltje' na de verbouwing. De in grote getale opgekomen belangstellenden genoten op een zonovergoten schoolplein van een hapje en een drankje, en luisterden naar de toespraken van Paula, Els en Leny. De kinderen zongen het lied van de Rots. Daarna werd de school officieel geopend door de jarige Elin. Het publiek kon een kijkje nemen in het gebouw en de inrichting van de diverse ruimtes aanschouwen. De Rots kan trots zijn op dit prachtige gebouw. (jn)
[ De foto's ]
Geplaatst: 15-07-2006 om 17:29

Radio Noord komt op Harpel
Overgenomen uit het HNB.
Zoals het nu lijkt komt Radio Noord op Zaterdag 30 September in en bij het buurthuis voor een rechtstreekse uitzending. we kunnen ons dorp dan mooi op de kaart zetten... tenminste wanneer u alvast nadenkt over de dingen die het vertellen waard zijn. Dat kunnen dingen uit het verleden , het heden of de toekomst zijn. natuurlijk zullen wij, van onze kant uit, ervoor zorgen dat de nieuwe plek van de peuterspeelzaal en de verbouwde school onder de aandacht wordt gebracht. Andere noemenswaardige dingen zullen van uw kant moeten komen!
Laat deze kans niet zomaar voorbij gaan.
Geplaatst: 13-07-2006 om 22:53

Stroomstoring
Lezen bij kaarslichtVanavond was er een stroomstoring die circa tweeënhalf uur duurde, er zat dus niets anders op dan te lezen bij kaarslicht. Om plusminus twintig voor elf was het leed weer geleden.
Geplaatst: 10-07-2006 om 23:11

Harpel weer in de prijzen
De trekker-trekwedstrijden, die op Zaterdag 1 Juli, tijdens de feestweek, op het manifestatie-terrein aan de Wessinghuizerweg in Onstwedde werden gehouden, waren voor de deelnemers van Harpel weer succesvol.
In de 3500 kg klasse veroverde Jan Klok, met zijn Steyer 988, de eerste plaats.
In de 5500 Kg klasse was de 2e plaats voor Patrick Rakers met zijn Case International.
In de 6500 Kg klasse was het Gert Baas met zijn New Holland TM 115 die de 2e plaats innam.
En de Sportklasse was de 3e plaats voor Patrick Rakers.
Marcus Wenning en Michel Rakers vielen net buiten de prijzen.
De heren trekker (st)rijders kunnen weer op een geslaagde wedstrijd terugzien, in deze tak van sport telt Harpel heus wel mee, proficiat jonges.
Geplaatst: 04-07-2006 om 11:45  - Gewijzigd: 4-07-2006 om 11:46

Aanhoudende droogte.
BeregeningDoor de al weken aanhoudende droogte zijn de agrariërs genoodzaakt de gewassen te beregenen, om de schade nog enigzins te beperken. Dat dit ook nog wel een leuk plaatje kan opleveren ziet u op op nevenstaande foto, de zon in de waterstralen vormde een mooie regenboog. Het is te hopen dat de droogte niet al te lang meer gaat duren, de kosten van het beregenen drukken de opbrengst van de oogst.
Geplaatst: 04-07-2006 om 10:21

Nieuwsarchiefpagina's

Nieuws uit 2020 Nieuws uit 2019 Nieuws uit 2018
Nieuws uit 2017 Nieuws uit 2016 Nieuws uit 2015 Nieuws uit 2014
Vierde kwart 2013 Derde kwart 2013 Tweede kwart 2013 Eerste kwart 2013
Vierde kwart 2012 Derde kwart 2012 Tweede kwart 2012 Eerste kwart 2012
Vierde kwart 2011 Derde kwart 2011 Tweede kwart 2011 Eerste kwart 2011
Vierde kwart 2010 Derde kwart 2010 Tweede kwart 2010 Eerste kwart 2010
Vierde kwart 2009 Derde kwart 2009 Tweede kwart 2009 Eerste kwart 2009
Vierde kwart 2008 Derde kwart 2008 Tweede kwart 2008 Eerste kwart 2008
Vierde kwart 2007 Derde kwart 2007 Tweede kwart 2007 Eerste kwart 2007
Vierde kwart 2006 Derde kwart 2006 Tweede kwart 2006 Eerste kwart 2006
Vierde kwart 2005 Derde kwart 2005 Tweede kwart 2005 Eerste kwart 2005
Tweede helft 2004 Tweede kwart 2004 Eerste kwart 2004
Vierde kwart 2003 Derde kwart 2003 Tweede kwart 2003 Eerste kwart 2003
Nieuws uit 2002

© Harpel.nl - Sitemap - Disclaimer - Nonix